Élet-Stílus

Halláskárosodást okoz az mp3-lejátszó

A szakemberek figyelmeztetései ellenére egyre több fiatal használja ki a hordozható kütyükben rejlő erőt és hallgatja maximális fokozaton a zenét.

Fül-orr-gégészek és audiológusok folyamatosan kongatják a vészharangot, miszerint a mai fiatalok közül egyre többen szenvednek szerzett halláscsökkenéstől, egyértelműen a túl hangos zenelejátszóik miatt. Ha valaki olyan hangosan hallgatja a zenét, hogy azt fülhallgatón keresztül más is hallja, az már legalább száz decibeles hangerőt használ. Ilyen terhelés mellett mindössze néhány percig lehetne zenét hallgatni halláskárosodás nélkül.

Némi halláscsökkenés szinte természetes diszkó vagy koncert után, az igazán veszélyes az, ha valaki az utcára lépve feltekeri a hangerőt, hogy kizárja a külvilág zajait, ez legalább 10 decibeles pluszt jelent a füleknek. Az ilyen és ehhez hasonló zaj a hangérzékelés receptorszervében, a csigában okoz károsodást. A hirtelen kialakult halláskárosodás gyógyszerrel ugyan kezelhető, ám a tartós zajhatás visszafordíthatatlan károsodást okoz.

Ajánlott linkek:

Halláskárosult nemzedéket nevelnek az mp3-lejátszók (Női Lapozó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik