Élet-Stílus

BL: morcos olaszok, nyugodt angolok

A Bajnokok Ligája szerdai napján elsősorban a franciákkal szemben tehetetlen olasz csapatok teljesítménye okozott meglepetést. A Juventus Bordeaux-ban simán vesztett, de a Milan szakvezetésének is magyarázkodnia kellett.

A torinóiak sima vereségbe szaladtak bele a már továbbjutott franciák ellen – a nevető harmadik fél a szintén pocsék passzban lévő (igaz, a Maccabi Haifa ellen a kötelezőt teljesítő) Bayern lehet, amelyik papíron még reménykedhet a folytatásban. Ehhez nyerni kéne a Stadio Olimpicóban, a szerdán látott Juve ellen ez nem is lehetetlen.

A zebrák ugyanis enerváltan és rendkívül indiszponáltan játszottak a Parc de Lescure-ben, Ciro Ferrara csapatában a védelem – az eddigi legbiztosabb csapatrész – is hibát hibára halmozott, a meghatározó veteránok – Camoranesi, Del Piero – állójátékkal tüntettek, míg a brazil kontingens (Felipe Melo, avagy az egymás lábán taposó Diego és Amauri) gyakorlatilag egy komolyan vehető megmozdulást sem „okoskodott össze”. Mindössze Buffon nőtt fel a meccs színvonalához, illetve a csereként beálló Giovinco vitt némi színt a játékba; önmagában ez kevés volt.

Ferrara érthető módon elégedetlen volt a mutatottakkal, de nem próbált konkrét felelősöket keresni.
„Akkor kaptuk a gólt, amikor kezdtünk belelendülni. Rögzített szituációknál szervezetlenek voltunk, mindkét gólt így kaptuk” – ismerte el felelősségét a szakvezető. „Külön felhívtam a figyelmet, ne szabálytalankodjunk a tizenhatos előterében, de nem ezen múlott, a játék minden elemében felülmúltak minket. Del Piero? A csapat éppúgy szenvedett, ahogy ő is. Nyomás alatt tartottak, mivel engedtük. A teljes csapat vallott kudarcot.”

Mesterével ellentétben Buffon az egész olasz futball fölött tört pálcát, a válogatott kapusa szerint csupán a Milan képes sikerekre a Bajnokok Ligájában.
„Vereségünk nem vezethető vissza taktikai okokra. A mentalitás más – a nemzetközi porond más kávéház, nem Serie A. Olaszországban elég, ha fizikailag jól felkészített egy csapat, és nem árt némi kvalitás sem, Európában viszont minden együttes jól összerakott, s a játékban ejtett hibák visszaütnek. Már az Inter példája is mutatta, ezt mi megerősítettük. Az egyetlen olasz csapat, amelyik idegenben is képes játszani, az a Milan; nem véletlen, hogy ők érték el a sikereket a közelmúltban.”

Leonardo: nem voltunk szerencsések, ilyen a futball (MTI/EPA)

Leonardo: nem szerencsések voltunk, ilyen a futball (MTI/EPA)

A dicsért Milan ugyanakkor szerdán nem igazán szolgált rá félelmetes hírnevére, hisz vezető gólja után majdnem verést kapott a Marseille-től – az első félidőben még fölényben játszó lombardokat két alkalommal csak a kapufa mentette meg 1-1-es állásnál.
„Hogy szerencsések voltunk-e? Nem hiszem. Ők rendre az ellentámadásokkal – egyik fegyverünkkel – jutottak a kapunk elé. Szünet után a mérkőzés taktikai jellege került előtérbe, mindkét csapat a másikra várt. Kiegyenlített találkozó volt, amelyiken a franciák voltak a frissebbek, ne felejtsük el, hogy ők pénteken, míg mi vasárnap játszottunk.”

Ha a Bordeaux fegyverténye – továbbjutóként is kiadta magából a maximumot – csettintést érdemel, a Manchester United szerdán igazolta azokat a kritikákat, amelyek a BL lebonyolítását bírálják. A csoportkör hibája: az utolsó fordulókra továbbjutó kiválasztottak rendre elégedetten hátradőlve lazsálják el az utolsó mérkőzéseiket, ezzel alaposan átírva az esélyeket.

Az angol bajnok például a legacélosabbnak távolról sem nevezhető Foster – G. Neville, Vidics, W. Brown, Rafael da Silva – Obertan, Gibson, Anderson, Pak – Welbeck, Macheda tizeneggyel fogadta a Besiktast, ennek megfelelően az isztambuliak életben tartották reményeiket.

Ferguson: a fiatalok majd tanulnak hibáikból (MTI/EPA)

Ferguson: a fiatalok majd tanulnak hibáikból (MTI/EPA)

Alex Ferguson a tétnélküliség – a MU már rég továbblépett, csak csoportelsősége kerülhet veszélybe – miatt még annak sem tulajdonított különösebb jelentőséget, hogy a United 2005 februárja óta szenvedett ismét otthoni vereséget a BL-ben (a csoportkörben nyolc éve tartott a veretlenség).
„Játékosaim 18-19 évesek, nyilvánvaló, hogy éles helyzetben még előfordulnak olyan hibák, amelyek nem jellemzőek a felnőtt profikra. Ugyanakkor szolid teljesítmény volt, hisz mi irányítottuk a játékot. Nem nyertünk, de a fiúk majd tanulnak hibáikból.”

Kollegájával ellentétben Carlo Ancelotti a sorozatos terhelés híve lehet, hisz a bajnokságban is vezető Chelsea szinte legjobb összeállításában kezdett a portói Dragao stadionban, csupán a combizom-húzódása miatt pihenő Lampard nem kapott lehetőséget. A kisebb sérülésekkel küzdő Drogba-Ballack-Essien trióból az elefántcsontparti és a német kezdett, míg a ghánai épp középpályás társát váltotta.

„Rendkívül fontos volt, hogy megcsípjük az első helyet. Ez volt a fő célkitűzésünk, s ezt alkalmanként jó játékkal értük el. Jó meccs volt, pedig Portóban elég nehéz nyerni. Győzelmünkben külön érdemei voltak Anelkának, aki rendkívül jól olvassa a játékot. Ha kell, csatár, ha kell a középpályások életét könnyíti meg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik