Élet-Stílus

Balhékra készülnek a dánok

admin
admin

2009. 11. 25. 13:49

A dán rendőrség rendkívüli intézkedéseket tesz, mert arra számít, hogy tömegesen fogják őrizetbe venni a tüntetőket, a december 7-én kezdődő ENSZ klímacsúcs idején.

Több átmeneti fogdát alakít ki a dán rendőrség, mert utcai zavargásokra számítanak a 11 napos, koppenhágai klíma-csúcs alatt. Ha a cellák megtelnek az egyik börtön sportcsarnokába viszik a randalírozókat.Az egyszemélyes zárkák lakói is ideiglenes társat kapnak: a nyolc négyzetméteren két személynek kell majd osztoznia.

A dán kormány hónapok alakítja stratégiáját. Brian Mikkelsen igazságügyi miniszter “csirkefogócsomag”-ként nyújtotta be a parlamentnek a rendbontókra kiszabható büntetések szigorítását célzó javaslatait. A törvényhozás elfogadta a miniszter kezdeményezését. Így a kétszer annyi ideig, azaz nyolc óráig tarthatnak valakit őrizetben és ezentúl rögvest negyven nap elzárás jár azoknak, akik a rendőrségi utasításokat megsértik.

Már tudják, hogy december 12-én mindenképpen bevethetik új eszközeiket, mert kiderült, hogy utcai felvonulásra készülnek a klímacsúcs ellenfelei, több csoport is megkísérli lezárni a főváros kikötőnegyedébe vezető utakat.

varászlatos bolygónk

A kenyai Masai Mara szavanna, a Nílus deltája, az ausztráliai Kakadu-mocsár, a komodói korallzátony, az új-zélandi Ferenc József gleccser és még 95 „társa” – nemcsak az a közös bennük, hogy a világ természeti kincseiként vannak számon tartva, hanem az is, hogy kifejezetten veszélyeztetettnek minősülnek. A december 7-én Koppenhágában kezdődött ENSZ Klímakonferencia apropójából a Roder-Ocker Kiadó egy lenyűgöző fotóalbummal – amely az ENSZ sokkoló klímajelentésére támaszkodik – igyekszik felhívni a figyelmünket a klímaváltozás közelségére és veszélyeire. A klímaváltozás nem utópia – üzeni a 100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni című kötet. Az album 100 helyszínt emel ki varázslatos bolygónk természeti csodái közül azzal a szándékkal, hogy ébredjünk fel, és még időben tegyünk valamit annak érdekében, nehogy eltűnjenek a Földünkről ezek a gyönyörű és különleges tájak. A kötetben szereplő valamennyi képnél rövid leírást is olvashatunk arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti az adott flórát és faunát. Sőt a könyvben számos ismert – magyar és külföldi – személy, csatlakozva a 100 kép a világból elnevezésű projekthez, osztja meg a velünk gondolatait a klímaváltozás veszélyeiről. A fotóalbum megjelenését a National Geographic magazin is támogatta, amelynek – akárcsak az FN.hu-nak – a Sanoma Budapest a kiadója.
(100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni, Roder-Ocker Kiadó, 2009.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.