Élet-Stílus

Nincs szerbfóbia – mondja a sportpszichológus

Nagy Sándor sportpszichológus szerint nincsen szerbfóbiája a magyar férfi vízilabda-válogatottnak. A szakember az FN.hu-nak elmondta, jó szellemű társaságnak tartja a Kemény-csapatot, és a korábbi hibákból okulva, mentálisan megfelelően felkészülve, legközelebb legyőzheti a szerb válogatottat.

A magyar válogatott az athéni olimpiai fináléja, 2004. augusztus 24. óta képtelen legyőzni a legnagyobb vetélytársát. A tavalyi Európa-bajnokság elődöntőjében elszenvedett vereség után Kásás Tamás Gary Lineker sokat idézett kijelentését „dolgozta át”, és mondta, hogy „a végén mindig a szerbek nyernek.”

S a jelen idő – sajnos – helytálló, a rossz sorozat ugyanis a római világbajnokságon sem szakadt meg, ismételten nagy csatában, ki-ki mérkőzésen kaptunk ki hosszabbítás után, egy góllal. Elfogultság nélkül állíthatjuk, a szerb válogatott semmivel sem jobb nálunk, játéktudásban biztosan nem (sőt…).

Öt éve nem bírunk a szerbekkel (MTI/EPA)

Öt éve nem bírunk a szerbekkel (MTI/EPA)

A tízmeccses negatív sorozat statisztikájából kristálytisztán kitűnik, hogy a 2005-os Világliga-döntőjét (6-16) leszámítva rendre azonos erők csatájából kerülünk ki – valamiért – vesztesen, csupán egy hajszállal maradunk le a rivális mögött.
Háromszor a hosszabbítás után, ezeket is beleszámítva kilencből hatszor mindössze egy góllal kaptunk ki, egyszer, a márciusi Volvo-kupán pedig döntetlenre (11-11) végzett a két csapat.

Kemény Dénes szövetségi kapitány az FN.hu kérdésére elmondta, neki biztosan nincsen szerbfóbiája, és a játékosokon sem látja, hogy valaki ilyesféle mentális problémákkal küzdene.

A „lélekbúvár” szakember is hasonló véleményen van. A fóbia „súlyos mértékű, erős szorongással járó belső feszültség”, és Nagy Sándor sportpszichológus szerint – mint azt honlapunk kérdésére elmondta – aligha áll ilyen fenn a magyar pólósoknál.

Rendre nagy küzdelemben maradunk végül alul (MTI/EPA)

Rendre nagy küzdelemben maradunk végül alul (MTI/EPA)

„Tudat alatt ugyan kialakulhat hasonló, csapatsportágakban egyébként nehezebben felismerhető probléma a környezet hatására – hiszen elsősorban a közvélemény beszéli be előzetes önbeteljesítő jóslatként -, hogy valaki kudarcra hajlamos egy bizonyos ellenféllel szemben, de a pólócsapat jó szellemű társáság, ezért esetében nem erről van szó” – így Nagy Sándor.

Megjegyezte: a mentális felkészülés során még az esetleges negatív hatásokat is meg lehet változtatni úgy, hogy az a teljesítményre jó hatással legyen. Erre a sportpszichológia ismeri a megfelelő technikákat. „Egyébként úgy látom, hogy nincsen összefüggés a szerbektől elszenvedett vereségek között – mint ahogy véleményem szerint a három olimpiai győzelem között sincs -, mert bár a csapat gerince azonos, más résztvevőkkel, különböző körülmények között születtek meg az eredmények.”

Tehát a „szerb átok” mint kifejezés sem helytálló. A szakember szerint fizikai képességekben, játékerőben közel azonos a magyar és a szerb csapat, a mentális és motivációs tényékezőkben viszont lehet, és talán van is különbség.

tízből semmi

2005.07.30., világbajnokság, döntő:
Magyarország-Szerbia-Montenegró 7-8
2005.08.13., Világliga, 6-os döntő, csoportmérkőzés:
Magyarország-Szerbia-Montenegró 7-8
2005.08.14., Világliga, 6-os döntő, döntő:
Magyarország-Szerbia-Montenegró 6-16
2006.06.18., Világkupa, döntő:
Magyarország-Szerbia-Montenegró, 9-10, h.u.
2006.09.10, Európa-bajnokság, döntő:
Magyarország-Szerbia 8-9
2007.08.12, Világliga, döntő:
Magyarország-Szerbia 6-9
2008.07.11., Európa-bajnokság, elődöntő:

Magyarország-Szerbia 7-8, h.u.
2009.03.07., Volvo-kupa:
Magyarország-Szerbia 11-11
2009.07.11., Unicum-kupa:

Magyarország-Szerbia 6-8
2009.07.28., világbajnokság, elődöntő:
Magyarország-Szerbia 9-10, h.u.

Nem biztos, hogy fontos versenyhelyzetekben egyformán motivált a két válogatott, elképzelhető, hogy az egyik picit jobban akarja a sikert, mint a másik, és nemzetiségre jellemző mentalitásban sem azonosak a szerbek és a magyarok. Előbbieket a harckészség, küzdőképesség, utóbbiakat inkább kreativitás, az ötletesség jellemzi, ilyenformán ezek is kulcsfontossággal bírhatnak egyes döntéshelyzetekben.

Kiélezett helyzetekben egy rossz döntés is meghatározhatja a végeredményt, márpedig egy mérkőzés döntések sorozata.
Ezekre ugyanakkor előzetesen lehet készülni, „speciálisan meg lehet tanulni”. Sokat lehet okulni például egy korábbi mérkőzés egyes mozzanataiból, valamint a statisztikából is. A magyar csapat esetében általában a második negyed kritikus a szerbek ellen, a második nyolc percben „megy el” a találkozó.

Mindez orvosolható, edzéseken modellezhető az adott szituáció. Mentális felkészüléssel elérhető, hogy a sportoló nagy nyomás alatt is képes legyen tudása legjavát nyújtani. Tudja, hogy mikor és mire kell jobban figyelnie, koncentrálnia, miután „szoros mérkőzésen” ténylegesen apró különbségek dönthetnek.

Talán legközelebb a mi javunkra – különben is minden sorozat, így a szerbek elleni negatív széria is megszakad egyszer…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik