Élet-Stílus

Mérgezőbb lehet az „egészséges” kenyér

A gabonaféléken élősködő gomba termeli azt a méreganyagot, amely egyes mérések szerint igen nagy mennyiségben jelent meg a búzából készült termékekben, főleg ha teljes kiörlésű lisztből készültek. Az élelmiszer-biztonsági hivatal úgy látja, nincs ok pánikra, a szakértő pedig figyelmeztet: az élősködő és vele együtt a toxinok jelenléte a gyakorlatban kikerülhetetlen, védelmet a gyakori és szigorú ellenőrzés jelenthet.

Az MR1-Kossuth Rádió tudósítása szerint zártkörű tanácskozást hívott össze az Élelmiszer-biztonsági Hivatal a gabonában található fuzárium-toxin miatt. A felnőttek 5-10 százalékát terheli a határértéknél magasabb fuzárium-toxin, vagyis a gabonában előforduló gomba termelte méreg. A csecsemőknél és gyerekeknél még nagyobb lehet ez az arány. Egy szegedi kutatócsoport évek óta állítja, hogy egyes termékek fuzárium-toxin tartalma meghaladja az egészségügyi határértéket.

A kutatók 2006-ban 180, szántóföldekről származó mintát vizsgáltak meg, 86 esetben bukkantak határérték feletti toxinmennyiségre. A Kossuth Rádió munkatársa négyféle teljes kiörlésű lisztet és hétféle ilyenből készült terméket vizsgáltatott be Szegeden: a 11 mintából négy megbukott. Szeitzné Szabó Mária, az Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója a rádiónak elmondta: a helyzet nem riasztó, ugyanakkor megpróbálnak egyeztetni a termelőkkel és a feldolgozókkal, hogyan lehet csökkenteni a búzában a fertőzést.

(MTI)

(MTI)

A magyarországi búzamennyiség három százaléka lehet fuzáriummal fertőzött a határérték felett – mondta. Más kutatók ettől eltérő eredményeit Szeitzné Szabó Mária azzal magyarázza, hogy más kutatók a kritikus határt úgy állapítják meg, hogy a még nem hatásos szint századrészét veszik. Ez egy alacsonyan megállapított, nagyon biztonságos határérték, és a felmérések szerint így a lakosság nagy részét érinti vagy érintheti – olvasható a rádió honlapján.

Nem törvényszerű a méreg jelenléte

A Fuzáriumok a mikroszkópikus gombák egy nemzetsége, amelynek számos faja létezik, pl. Fusarium graminearum, Fusarium avenaceum, Fusarium culmorum stb. Ezek az élősködők főleg gabonaféléken telepednek meg. A zöld gabonatáblán a fertőzött egyedek fehéres elszíneződésként figyelhetők meg – mondta el az FN-nek Szigeti Tamás János, az élelmiszer-laboratóriumot működtető WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

A szabad szemmel nem látható gombák bizonyos klimatikus körülmények között méreganyagokat, úgynevezett mikotoxinokat termelnek. Fontos megemlíteni, hogy a búza növény az élő fuzáriumokkal fertőződhet, majd a gombák által termelt méreganyagokkal, a mikotoxinokkal – tehát a nem élő anyaggal szennyeződhet – teszi helyre a fogalmakat a szakember.

Veszélyesebb lehet a korpa

A mérgek termelődése a fertőzött gabonában nem törvényszerű, de gyakran előfordul. A gyakoribb ilyen anyagok a T2 toxin, a DON (dezoxi-nivalenol), az F2 toxin (zearalenon), vagy a HT-2-toxin. A melegebb időjárás inkább a DON keletkezésének kedvez, a hűvösebb klíma főként a T2 toxin termelődését segíti elő. Az F2 toxin (zearalenon) a párásabb, hűvösebb időjárás mellett képződik nagyobb valószínűséggel.

A fentebb említett mikotoxinok a melegvérű fajokra – emberre, emlősre, madárra – kimondottan veszélyesek, általában a májat és a vesét károsítják, illetve hosszú időn keresztül a szervezetbe jutva rákkeltő hatásúak lehetnek. Közöttük az F2 toxin, ál-ösztrogénhatású, ami azt jelenti, hogy károsítja a nőivarú emlősök szervezetének érzékeny hormonháztartását.

(MTI)

(MTI)

A gombák a gabonaszem külső felületén telepszenek meg, őrlés során bekerülhetnek a lisztbe, korpába, majd a liszt- és korpatartalmú élelmiszerekkel az emberi és állati szervezetbe. Ez azt is jelenti, hogy a teljes kiőrlésű gabonákból készített feldolgozott élelmiszerekben nagyobb a mikotoxinok előfordulásának veszélye.

Megoldás az ellenőrzés

Nem kell nagy mennyiségre gondolni, kilogrammonként néhány mikrogramm toxinmennyiség már kimutatható a lisztből. Az egyes toxinokra az Európai Unió Bizottsága előzetes kockázatelemzéseken alapuló határértékeket állapított meg. Például a DON-ból gabonából készített lisztekben 750, az ál-ösztrogén hatású F2 toxinból pedig csak 75 mikrogramm/kilogramm az érvényes határérték. Az ezeknél nagyobb mennyiségű mikotoxint tartalmazó gabona-liszt-féleségeket nem szabad emberi fogyasztás céljából forgalomba hozni – emeli ki a szakértő.

Azért ne gondoljuk, hogy toxinnal szennyezett lisztből készített egy darab zsömle vagy egy tányér, valamelyest szennyezett korpát tartalmazó műzli elfogyasztása már megbetegedést okozhat. A rostszegény táplálkozás ráadásul nem is egészséges. Ezért az egyetlen megoldás az lehet, ha elkerüljük a hosszú távú, folyamatos mérgezést.

Ez a feltétel rendszeres, gyakori és szigorú ellenőrzések révén állami feladatként biztosítható, mivel az élelmiszerek szennyezettségét a fogyasztók nem tudják megítélni – fogalmaz a független laboratóriumot működtető cég vezető szakembere. Az élelmiszerek vásárlásánál azt mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy a beszerezni kívánt terméket az általunk megbízhatónak tekintett gyártó állította-e elő.

A gombákkal szemben helyes agrotechnikával, növényvédelemmel, talajkezeléssel, megfelelő, a Fuzáriumoknak ellenálló gabona fajtaválasztással lehet hatékonyan védekezni, de a gomba megjelenését nem lehet nullára redukálni. Ráadásul, mint már korábban szó volt róla, nem minden Fuzárium gomba termel mikotoxinokat, és amelyik igen, az is csak bizonyos körülmények között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik