Élet-Stílus

Elmaradtak a brit turisták

A vendégforgalom csökkenése hazánk valamennyi régiójában tapasztalható volt 2009. január–április között. Nemcsak a magyar, hanem a külföldi turisták körében is jelentős visszaesés volt jellemző.

Idén január–április között a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma (16, illetve 8 százalékkal) elmaradt az előző évben mért értéktől. A vendégéjszakák száma 14, illetve 8 százalékkal csökkent, míg a szálláshelyek árbevétele 12 százalékkal mérséklődött – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Visszaesés mindenhol

2009 első négy hónapjában 706 ezer külföldi vendég 1916 ezer vendégéjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken. Az öt legjelentősebb küldő ország közül Ausztria kivételével mindegyikben – Németország, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország – visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében. Nagy-Britannia esetében a legjelentősebb a visszaesés (34 százalékos), míg Egyesült Államokból érkező vendégek 36 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

Turistákat szállít egy riksás Zalaegerszegen (fotó: MTI)

Turistákat szállít egy riksás Zalaegerszegen (fotó: MTI)

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 895 ezer belföldi vendéget regisztráltak, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek körében népszerű – a vendégéjszakák 15 százalékát regisztráló – panziók esetében 16 százalékos visszaesés volt. A vizsgált időszakban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 31 százalékos volt, ezen belül a legnagyobb növekedés a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (49,9 százalék). A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január–áprilisban 12, illetve 18 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A vendégforgalom visszaesése lényegében valamennyi régióban jellemző volt.

15 ezerért egy szoba

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 57 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a megfigyelt időszakban. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 137 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel pedig 5407 forint volt. 2008-ban ugyanez a két érték 14 969, illetve 6184 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik