Élet-Stílus

Terrorelhárítókkal várja a drukkereket Róma

Elkülönített szurkolói zónák, bármikor bevethető terroristaellenes egység, fokozott rendőri készenlét a késelések leggyakoribb helyszínein, Bajnokok Ligája-kártya – így készül Róma a BL-döntőre. Ám az olasz főváros nem elégszik meg azzal, hogy egy napra rá figyel a világ: egyhetes fiesztát ígér az odalátogató szurkolóknak, VIP-vendégeknek és turistáknak.

Tavaly egy angol szurkoló a bátyja útlevelével utazott Moszkvába, a stadionnál azonban letartóztatták. Féléves börtönbüntetést kapott. Hasonló szigorú ítéletre számíthatnak idén azok a Manchester United-szurkolók, akik illegálisan próbálnak bejutni a Stadio Olimpicóba. Az olasz hatóságok nemcsak a belépőjegy nélkül besurranni igyekvőket, hanem a futballhuligánokat is kiszűrik.

A Bajnokok Ligája május 27-i döntőjén ugyanis komoly rendőri jelenlétre (körülbelül 20 ezer fő) számíthatnak a Rómába utazó drukkerek, ráadásul az olasz rendőrökhöz angol és spanyol kollégák is csatlakoznak. Az olaszok azt ígérték, hogy négy angolra egy olasz rendőr fog jutni a szurkolók közötti késelésekről is elhíresült városban. Sőt jelentős figyelmet fordítanak a potenciális gyújtópontokra (mint például a Stadio Olimpico közelében lévő Duca d’Aosta hídra, ahol korábban számos vérre menő összetűzés alakult ki a római ultrák és a brit focihuligánok között. Az olasz és az angol (különösen a Liverpool-, Middlesbrough-, Manchester United- és Arsenal-) szurkolók között ugyanis már hosszú évek óta komoly rivalizálás folyik, amely már többször tettlegességig fajult.

(forrás: Google Maps)

A Duca d’Aosta híd (A) a drukkerek közötti összecsapások leggyakoribb helyszíne (forrás: Google Maps)

Újabb késelések?

A csatabárdot, úgy tűnik, sosem ássák el. Hiszen mit sem változott az 1985-ös Heysel-tragédia óta (a Liverpool-Juventus meccsen történt szerencsétlenségben 39, többségében olasz szurkoló halt meg) Olaszországban az angol szurkolók megítélése, továbbra is a huligán jelzővel illetik őket. A brit, különösen a Manchester United-szurkolók az olasz rendőrök iránt is ellenszenvet éreznek: szerintük ugyanis legutóbb, 2007-ben sem védték meg őket a késsel rájuk támadó ultráktól. És mi várható a mostani döntőn? Ebben még a focihuliganizmus-szakértők is eléggé megosztottak. Egyesek optimisták, mondván ezúttal az ultrák nem fognak csoportosulni, mivel nem az ő csapatuk játszik döntőt, s a nagyszámú angol drukker kissé megijesztheti őket. Mások viszont tartanak a meccstől, prognózisuk szerint egynél több késelés minden bizonnyal megtörténhet, hiszen bárhol (nem csak a stadion körül) lehetséges a bulizó, ivó angol szurkolók és a AS Roma-ultrák közötti összetűzés.

komolyabb szurkolói összetűzések rómában:

2001. február: megkéseltek 14 liverpooli szurkolót egy UEFA-kupa meccs alkalmával.
2001. december: a Liverpool 5 szurkolóját késelték meg egy BL-mérkőzés után.
2006. március: Megkéseltek 3 Middlesbrough-i drukkert egy UEFA-kupa mérkőzés alkalmával.
2007. december: a Manchester United 7 szurkolója kórházba került (közülük 3 szúrt seb miatt) az AC Roma elleni BL-meccs előtt.
2009. március: megkéseltek egy Arsenal-szurkolót, amikor több társával együtt egy kisbusszal a Stadio Olimpicóhoz akart eljutni, hogy megnézze az AS Roma – Arsenal Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóját.

Jönnek a bliccelők

A 67 ezer férőhelyes római Stadio Olimpico belépőjegyeiből 18 ezret az UEFA a szponzoroknak és a partnercégeknek juttat, 10 ezer darab pedig még megvásárolható. A Manchester United honlapja szerint 182, 128, 82 és 64 angol fontért árulják a belépőjegyeket a római döntőre. Tavaly, a moszkvai döntő idején a MU és a Chelsea egyaránt 21 ezer jegyet kapott a 69500 férőhelyes stadionba. Idén pedig a rómaira a Manchester United és a Barcelona egyformán mindössze 19 500 darabot. A MU-nak 76 ezres szurkolói kísérőtábora van, míg a Barcelona meccsei rendszerint 90 ezer drukkert vonzanak. Tehát azzal már most számolni lehet, hogy a szurkolók nagy része belépő nélkül utazik ki Rómába. A meccsnek otthont adó Stadio Olimpicót körülvevő park számos illegális bejutási lehetőséget adhat, ám ezeket a kiskapukat komoly rendőri erők fogják felügyelni. A Stadio Olimpico egyébként 2008 óta elektromos forgóajtókkal védett – hasonlóképpen, mint Angliában –, amelyek a minimálisra csökkentik a hamis jegyekkel való bejutást.

Kommandósok készenlétben

Mintegy 40 ezer külföldi szurkolót és rengeteg VIP-vendéget várnak Rómába. Michel Platini, az UEFA elnöke arra is felhasználja a BL-döntőt, hogy apropót kerítsenek az olaszországi földrengés áldozatairól való megemlékezésre: a katasztrófa sújtotta Abruzzo tartományból 50 gyereket meghívtak a római focimeccsre.

Foxipályát húznak fel a Colosseumnál

A tervek szerint focipálya és kivetítő lesz a Colosseumnál

A sportesemény biztosítása érdekében az olasz belügyminisztérium, az Interpol, az Europol, a csendőrség, a határőrség, az UEFA, az olasz sportági szövetség (FIGC), az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI), a városi rendőrség, a tűzoltóság és a sportminisztérium is együttműködik. Sőt Róma a terroristaellenes egység (CASA) és a titkosszolgálatok bevonásával is igyekezett minden várható eseményre (pl. stadionbeli bombafenyegetés) felkészülni. Egyébként hasonló előkészületek lesznek a július 17. és augusztus 2. között az olasz fővárosban megrendezésre kerülő 13. úszó-, vízilabda-, műugró-, szinkronúszó-, nyíltvízi úszó-világbajnokságon is.

Külön reptér, külön drukkerzóna

Az angol és a spanyol szurkolók elkülönítése már Rómába való megérkezésük pillanatában elkezdődik, ugyanis külön-külön repülőtéren landol a két tábor: a Barca-drukkerek a Ciampino, míg az angolok a Fiumicino repülőtéren szállnak le. Ráadásul mindkét reptérén teljes lesz a biztonsági készültség. Az összetűzésmentes szurkoláshoz pedig különálló szurkolói zónákat is biztosítanak a számukra: a Villa Borghese-zónát az angoloknak, a Piazzale Ciprót pedig a spanyoloknak tartják fenn. Ezeken kívül a stadion közelében is kialakítanak szurkolói zónát, ott azonban – az UEFA kérése ellenére – nem lesznek elkülönített részek. Az olasz fővárosban egyébként kijelölt utakat biztosítanak a szurkolók buszainak, mert a tapasztalatok szerint a Roma-Arsenal meccs előtt is össze-vissza tekeregtek a járműveikkel.

anglia erre figyelmezteti a brit szurkolókat:

– Nem tanácsos metróval menni a Piazzale Flaminióhoz.
– Ne a Ponte Duca D’Aosta hídon közelítsék meg a stadiont az összetűzések elkerülése érdekében.
– Használjanak tömegközlekedést a stadionba való eljutáshoz ahelyett, hogy gyalog vagy taxival mennének.
– Kerüljék el a Campo De Fiorit, mert rendszerint itt verekednek össze a fociszurkolók.

Úgy tűnik az olaszok a Carpe Diem-mondáshoz hasonlóan nemcsak a döntő napját akarják megragadni, hanem az egész hetet. Az utazási irodák is egyhetes római tartózkodásra igyekeztek csábítani a sportturistákat és a szurkolókat, minél több rendezvényt felvonultatva a döntő előtti és utáni napokra. Most először alkalmazzák a nemzetközi „champions card”-ot, azaz a Bajnokok Ligája-kártyát, amely számos római eseményre biztosít bejutást. A győztes csapatnak járó BL-kupát a Colosseumnál állítják ki, sőt a grandiózus építmény környéke ad otthont a Bajnokok fesztiváljának. Május 26-án a Terrazza Caffarelli-n nagy ünneplésre kerül sor olyan VIP-vendégek részvételével, mint Sepp Blatter, a FIFA elnöke és Michel Platini, az UEFA elnöke. A következő napon, május 27-én pedig a Colosseum mellett kialakított focipályán rendezik meg a Hírességek focimeccsét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik