Élet-Stílus

Ölhet Budapest levegője?

A finompor-szennyezettség Budapesten több mint 35 napon keresztül meghaladta az egészségügyi határértéket, az önkormányzatnak tájékoztatni kellett volna a lakosságot – hívja fel a városvezetők figyelmét a Levegő Munkacsoport.

A lakosság figyelmeztetését jogszabályok írják elő, amelyek egyúttal a légszennyezést csökkentő intézkedésekre is kötelezik az önkormányzatot. A főváros vezetése ezt elmulasztotta megtenni, ezért a Levegő Munkacsoport elnöke levélben kérte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy haladéktalanul tegyen intézkedéseket a budapesti levegő minőségének javítására – áll a Levegő Munkacsoport közleményében.

Ölhet Budapest levegője? 1

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nemrég közzétett jelentéséből megállapítható, hogy Budapest továbbra is a legszennyezettebb európai nagyvárosok közé tartozik. Csak a porszennyezettség következtében a fővárosban évente mintegy 2000 ember hal meg idő előtt, a megbetegedések száma eléri a százezret. Az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdőrákosoké több mint háromszorosára nőtt.

Egyre több gyermek szenved asztmában, allergiában, ami régebben egyáltalán nem volt jellemző. A levegőszennyezés évente sok milliárd forint kárt okoz, számottevően rontva nemcsak a főváros élhetőségét, de nemzetközi versenyképességét is – figyelmeztet a civilszervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik