Élet-Stílus

Zöld New Dealt sürgettek Budapesten

Le kell számolni a természeti körülményeket figyelmen kívül hagyó, jelenlegi fogyasztásközpontú szemlélettel, és széleskörű környezettudatos társadalmi szemléletváltásra van szükség – hangzott el az EU-biztosok, miniszterek, gazdasági vezetők és civilek részvételével lezajlott klímacsúcson Budapesten.

Varga Dávid, a konferenciát szervező Klíma Klub titkára nyitóbeszédében elmondta: a klímacsúcs elnevezésű találkozó célja a figyelem ráirányítása az éghajlatváltozás negatív hatásaira. Az eseménnyel a párbeszéd lehetőségét kínálták fel a társadalom minden rétege, így a vállalati szféra, a lakosság, a tudományos és politikai élet, valamint a civilszervezetek számára – jelezte a szervező.

A lakosságnak is fontos szerepe van

Sztavrosz Dimasz, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa előadásában elmondta: csak egy világméretű környezetvédelmi megállapodás, vagyis egy „globális zöld New Deal” akadályozhatja meg az éghajlatváltozás káros hatásainak visszafordíthatatlanná válását. Hangsúlyozta: az Európai Unió energiapolitikai és éghajlatvédelmi stratégiája szorosan összefügg Brüsszel gazdaságélénkítő célkitűzéseivel is, hiszen egyebek mellett csökkenti az energiafüggőséget, és mintegy 700 ezer új munkahelyet hoz létre a megújuló energia szektorban.

A környezetvédelmi biztos szerint a globális megoldások mellett a lakosságnak is hatalmas szerepe van a klímavédelemben. Az emberek elsősorban hétköznapi szokásaik környezettudatosabbá tételével, és a fogyasztói preferenciáik változtatásával segíthetik az éghajlatváltozás elleni küzdelmet – fűzte hozzá. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter aláhúzta: az éghajlati felmelegedés csak valamennyi kormányzati szakpolitika és a tudományos eredmények összehangolt, együttes alkalmazásával állítható meg.

Álvita a bioüzemanyagról?

többen kimaradtak

Az eseményen nem képviseltette magát a négy legnagyobb magyar civilszervezet. Az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország már korábban jelezte: nem vesznek részt, mert úgy érzik, hogy a konferencián nem biztosított a kiegyensúlyozott párbeszéd lehetősége, mivel a szervezők nem engedélyezték az általuk megjelölt személy felszólalását a plenáris ülésen.

Magyarország elsősorban az épületek energiahatékonyságának fokozásával, a megújuló energiaforrások növelésével, valamint a káros anyagokat elnyelő, úgynevezett klímaerdők telepítésével tehet a legtöbbet a negatív változások ellen – mondta. Az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások részarányának növelése és az atomerőművi kapacitások növelése adhat megoldást a következő évtizedek energetikai kihívásaira – mondta Molnár Csaba energiaügyi, közlekedési és hírközlési miniszter.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a mezőgazdasági alaptermelést a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a globalizáció kihívásainak együttes figyelembevételével kell újragondolni. Álvitának nevezte a bioüzemanyagok körül kialakult diskurzust. Elmondása szerint Magyarország – a helyes arányok betartásával – meg tudja termelni azt a mennyiségű mezőgazdasági alapanyagot, amely az élelmiszerbiztonság veszélyeztetése nélkül képes fedezni az Európai Unió által előírt bioetanol-felhasználást.

Az adózás is zöld lesz

A károsanyag-kibocsátás csökkentésének kifizetődővé tétele, valamint a szennyező fizessen elv bevezetése áll az Európai Bizottság tervezett új zöldadózási csomagjának középpontjában – mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa. Az adópolitika segítségével a gazdaság valamennyi szegmensét, így a környezetvédelem területét is hatékonyan lehet szabályozni. A bizottság környezetvédelmi adócsomagja csökkentett adókulcsokat alkalmaz a megújuló energiaforrások felhasználására, ezzel segítve a kibocsátás csökkentését, míg a környezetszennyező megoldásokat magas adóterhek kiszabásával szorítaná vissza – húzta alá a biztos.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke – külföldi elfoglaltságára hivatkozva – nem vett személyesen részt a klímacsúcs megnyitóján. Az esemény fővédnöke levélben köszöntötte a résztvevőket, amelyben a társadalmi igazságosság, a „környezeti és más általános értékek” fontosságát hangsúlyozta a vagyoni jóléttel szemben.

Az eseményen nem képviseltette magát a négy legnagyobb magyar civilszervezet. Az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország már korábban jelezte: nem vesznek részt, mert úgy érzik, hogy a konferencián nem biztosított a kiegyensúlyozott párbeszéd lehetősége, mivel a szervezők nem engedélyezték az általuk megjelölt személy felszólalását a plenáris ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik