Élet-Stílus

Nyomkövetést is kínál a Google

Barátok, családtagok és akár a vásárlók földrajzi mozgása is nyomon követhető a Google új, mobiltelefonokon is futtatható alkalmazásával - írja legújabb számában a Figyelő.

Tengerentúli útra induló „konferenciaturistáknak” nem árt óvatosnak lenniük. Könnyen lelepleződhetnek ugyanis azok, akik a kötelező egy-két előadás meglátogatása után lelépnek és felfedező körútra indulnak. Egyik honfitársunk éppen az egyik New York-i CD-áruházban válogatott, amikor megszólalt céges okostelefonja. Kütyüimádó főnöke a vonal túlsó végén szerencsére csak viccesen kérdezte: „Te Marci, neked nem a cég fizette konferencián kellene lenned?” A kolléga értetlen hebegése láttán a laza főnök nevetve magyarázta: a mobiltelefon jelei alapján „látta” a kiküldött értékesítési vezető mozgását saját mobiljának térképén, méghozzá a program szerinti helyszíntől 20 kilométerre.

Nyomkövetést is kínál a Google 1

A Google a közelmúltban indította el a hasonló lehetőséget kínáló, Latitude nevű szolgáltatását, amellyel az okostelefonokon, illetve laptopokon követhetjük nyomon, merre járnak barátaink, rokonaink vagy éppen kollégáink. A műholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) felszerelt mobilok esetében néhány méteres pontossággal meghatározható a felhasználó tartózkodási helye, ha pedig ilyen nincs a készülékben, akkor a Latitude a mobil adótornyok vagy Wi-Fi pontok segítségével igyekszik bemérni az eszköz helyzetét. Ez a módszer sűrűn lakott területeken jól használható, de gyenge lefedettségű helyeken ma még Amerikában is igen pontatlan. (A CBS hírcsatorna tesztje során például egy fiatal srác azt látta latitude-os mobilján, hogy a szülei éppen a Hudson folyóban úsznak, holott csupán egy olyan külvárosi helyen jártak, ahol a helymeghatározáshoz használt adótornyok gyérebben voltak telepítve.)

Az alkalmazás számos modern készüléktípusra letölthető; ilyenek a színes kijelzős Blackberryk, a Symbian (Nokia) okostelefonok, a Windows Mobile 5.0 operációs rendszert használó készülékek, és persze a Google saját Android szisztémáját támogató eszközök, mint például a HTC cég T-Mobile-os kütyüjei. Az iPhone-on egyelőre még nem elérhető a Latitude, de várhatóan hamarosan azon is használható lesz. (Over Here néven elérhető már hasonló alkalmazás iPhone-ra, de azzal csupán az adott helyzetünk jelölhető ki, folyamatos és automatikus követést nem tesz lehetővé.)

Itt a Nagy Testvér?

A Google új alkalmazásával jelenleg 27 országban tarthatjuk szemmel a barátainkat; Magyarország egyelőre nincs köztük. A személyre szabható iGoogle weboldal alatt ugyanakkor elérhető a Latitude itthonról, például laptopon, ha a nyelvet angolra változtatjuk. Viszont egyelőre csak úgy működik, ha – az Over Here programhoz hasonlóan – mi magunk adjuk meg, hogy éppen hol vagyunk.

E szolgáltatásban sokan a Nagy Testvér mindent látó tekintetét fedezik fel ismét, így a Google több lehetőségét is kínál arra, hogy a felhasználó ne engedjen betekintést a mozgásába. Az automatikus helyzetfelismerés helyett a felhasználó is megadhatja a helyét, vagy éppen teljesen elrejtheti azt. Minden egyes ismerősnél külön beállítható, láthatja-e a pontos pozíciónkat, csak a város szintű helyzetünket osztjuk meg vele, vagy pedig egyáltalán nem férhet hozzá ilyen adatunkhoz. A fejlesztés előzményeként a Google már 2005-ben felvásárolta a Dodgeball nevű közösségi „webkettes” alkalmazást, ahol a felhasználók sms-ben értesíthették egymást a hollétükről. Ezt azonban nem sokan használták, így az idén januárban meg is szűnt.

Helyfüggők

A mobilinternetes helyfüggő szolgáltatások
(location-based services – LBS) megmutatják családtagjaink, barátaink,
ismerőseink, kollégáink, ügyfeleink mobiljának pontos földrajzi
helyzetét GPS és/vagy mobil adótorony információk segítségével. Persze
csak akkor, ha telefonjukra telepítettek ilyen alkalmazást, és annak
használatát engedélyezték is. Egyes megoldások összeköthetők az
iWiW-hez hasonló közösségi oldalakkal, így randik, bulik vagy hivatalos
találkozók szervezését is megkönnyíthetik. Ugyanígy üzleti-kereskedelmi
alkalmazásokra is mód nyílhat, ám ezek egyelőre nem terjedtek el. A
Google belépése e területre azért is mérföldkő lehet, mert így a
kütyübolond tiniken és kíváncsi főnökökön kívül mások is tudomást
szerezhetnek e lehetőségről.

Amúgy a Google alkalmazása nem újdonság, az Egyesült Államokban több hasonló is létezik. A tengerentúlon másfél év alatt már egymillió felhasználót gyűjtő Loopt például ugyanilyen programot kínál – igaz, használatáért némelyik szolgáltatónál fizetni kell. Ugyanakkor a Loopt már ugyancsak elérhető iPhone alkalmazásként, illetve a Facebook közösségi oldalon is tudatni lehet az ismerősökkel, merre járunk. A Yahoo! szintén már tavaly augusztusban kijött a saját helyfüggő szolgáltatásokra épülő platformjával. A Fire Eagle felhasználójának alapesetben magának kell frissítenie a helyadatokat, amit aztán a Yahoo! elküldhet az összes használatban lévő alkalmazásnak. Automatikussá akkor tehető ez a folyamat, ha beiktatunk egy olyan összetevőt, amely GPS vagy cellainformáció alapján elvégzi ezt. Így a Facebookon, a blogunkon megjelenik a helyzetünk, de a fényképeinket is azonnal elláthatjuk földrajzi információval vagy megtudhatjuk a legközelebbi áruház helyét. A Fire Eagle azonban csak azoknak a programoknak küldi el helyünket, amelyek számára ezt engedélyeztük, és a Latitude-hoz hasonló biztonsági beállításokkal is rendelkezik.

Magyar mobilitás

A mobilinternet használata az elmúlt két évben Magyarországon is tömegessé vált, 2008 végén már több mint 400 ezer előfizetője volt az országban. „A helyfüggő szolgáltatások terjedését azonban lassítja, hogy a mobil internetezők többsége még ma is asztali számítógéppel, vagy notebookkal csatlakozik a világhálóra” – magyarázza Kollányi Bence, az Információs Társadalom és Trendkutató Központ szakembere. Ugyanakkor szinte minden hazai internetező tagja valamelyik közösségi oldalnak, ami az olyan helyfüggő barátkereső programokat segítheti, mint a Fire Eagle.

Nyomkövetést is kínál a Google 1

Barátkereső szolgáltatással itthon is próbálkoznak; a legfrissebb a TV2 Megasztár műsora kapcsán, i-ping fantázianéven indult el. A telefonra letöltött program egy rendezvény helyszínén képes más i-ping tagok mobiljára Bluetooth segítségével kapcsolódni, és csevegést kezdeményezni, kizárólag „megszűrt” felhasználói körrel. A rendszer így mobilinternetes randiszervezővé válik, amelyet például egy-egy azonos érdeklődésű csoport tagjai (jelen esetben Megasztár rajongók) jól használhatnak.

A helyfüggő szolgáltatások azonban más módon is üzleti előnyre válthatók. Válság idején különösen költséghatékony hirdetési lehetőség lehet például egy olyan mobilra küldhető sms-kupon, amellyel célzott vásárlói réteg kedvezményes áron tud vásárolni, vagy szolgáltatást igénybe venni, amikor éppen az üzlet környékén jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik