Élet-Stílus

Bíróság dönt a Petőfi rádió közszolgálatiságáról

Közszolgálati-e a Magyar Rádió (MR) Petőfi adójának műsora? - közvetve ebben a kérdésben dönt a Fővárosi Bíróság a ma reggel kezdődő perben.

A médiahatóság tavaly január végi döntését támadta meg az MR, az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) határozata szerint ugyanis az MR2-Petőfi adó nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének közmédiumoktól a médiatörvényben megkövetelt megjelenítését. A közrádió vezetése arra hivatkozva kérte a határozat megsemmisítését, hogy a közrádió összes, bárki által fogható csatornája együttesen felel meg ezeknek a kritériumoknak, márpedig a jogszabály az intézményektől, nem pedig azok egyes adóitól várja el a sokszínűség követelményének megfelelést. A menedzsment emellett végrehajthatatlannak tartja az ORTT határozatát, mivel nem jelöli meg, mit és mikortól kellene tennie a rádiónak.

Az MR tavalyelőtt nyár óta új műsorstruktúrával jelentkező – és sajtóhírek szerint ezzel jelentős hallgatottság-növekedést elérő – Petőfi adója ellen már 2007 őszén kritikákat fogalmaztak meg az ORTT egyes tagjai, mondván, az adó csak a huszonéves és harmincas korosztálynak szól. A médiahatóság tavaly január 30-án elfogadott határozata kimondta: “a műsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek”, mivel “nem biztosítja a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről”.

A közszolgálati rádió akkor úgy kommentálta a döntést: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását, s már akkor kérte: a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály melyik pontját sérti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik