Élet-Stílus

Nem az olajfűtés az oka a szmogriadónak

A szilárd tüzelőanyagra váltó családi házak lényegesen jobban szennyezték a települések levegőit, mint a gázkorlátozás alatt olajtüzelésre átálló ipari fogyasztók - mondta Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) főosztályvezető-helyettese.

Bibók Zsuzsanna kifejtette: az olajtüzelésre váltó ipari fogyasztók önmagukban csak elhanyagolható mértékben járultak hozzá a hét elején kritikusan megnövekedett magyarországi szállópor koncentrációhoz.

Az igaz ugyan, hogy az olajtüzelés – a földgáz felhasználással szemben – szálló por kibocsátással jár, de az érintett egységek legtöbbjéből magas kéményeken távozik a füst, így az a magasabb légrétegekbe jut a települések központjai helyett – emelte ki.

A szakember hozzátette: az ipari fogyasztók “mentségére szolgál” még, hogy bár az olajfüst kén-dioxidot is tartalmaz, ezt az anyagot azonban nem mutatták ki nagy koncentrációban az elmúlt napok mérései.

A szilárd tüzelőanyagra, például szénre, vagy fára átálló családi házak károsanyag kibocsátása ellenben a városok alsó légrétegeit szennyezi, ami a kedvezőtlen, szélcsendes időjárás miatt nem tudott feloldódni a hét elején – hangsúlyozta Bibók Zsuzsanna.

A zöldtárca főosztályvezető-helyettese megjegyezte: meteorológiai szempontból elsősorban csak a légmozgás segíthet a megnövekedett szálló por koncentráció oldásában, így az elmúlt napok ónos esői inkább csak közvetve, a közúti forgalom enyhítésével járultak hozzá a levegő tisztulásához.
Bibók Zsuzsanna szerint a hétvégén érkező meteorológiai adatok a jelenleginél is tisztább levegőjű időjárást jelezhetnek előre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik