Élet-Stílus

Kékcsókát fogtak Tompán

Veszélyeztetett madarakat, 22 szalakótát akart hazánkon keresztül - feltehetően Hollandiába - csempészni egy szerb férfi.

A szalakótákat a tompai határátkelőnél elkobozták, jelenleg a Szegedi Vadasparkban küzdenek az életükért. A szalakóta Magyarországon fokozottan védett, Európában veszélyeztetett faj. A feltételezett tettesek zárt, tenyésztők által használt gyűrűket helyeztek fel a madarak lábára, amivel valószínűleg azt kívánták bizonyítani, hogy legális szaporulatból származnak. Ez a faj legálisan, kereskedelmi céllal nem szaporítható – közölte a Magyar Madártani Egyesület (MME).

Élnek, ragasztószalaggal tették őket mozgásképtelenné (fotó: MME/)

Élnek, ragasztószalaggal tették őket mozgásképtelenné (fotó: MME/)

A szalakótának, népies nevén “kékcsókának” Európában egy faja él: csóka méretű, rendívül színes madarunk, amely faodvakban költ és elsősorban egyenesszárnyúakkal (szöcskék, sáskák stb.) és bogarakkal táplálkozik. Élőhelye a facsoportokkal tarkított nyílt, füves puszta.

Elterjedési területének körülbelül fele esik Európa vidékeire, ahol a legjelentősebb populációit Törökországban, Spanyolországban, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában, Franciaországban és Magyarországon találjuk. Magyarországi állománya körülbelül 1000 pár és országosan stabilnak tekinthető.

Az egyik madár, már a szegedi vadasparkban (fotó: MTI)

Az egyik madár, már a szegedi vadasparkban (fotó: MTI)

Legjelentősebb veszélyeztető tényező hazánkban a fészkelő- és táplálkozó területeket átalakító, megszüntető emberi tevékenységek (az öreg, odvas fákat tartalmazó facsoportok és fasorok eltűnése, az intenzív mezőgazdasági művelés és vegyszerezés, a gyepterületek átalakítása, a legeltetés és kaszálás megszűnése).

A középfeszültségű oszlopok okozta áramütés és a gázolás is erősen ritkítja az állományt. Az elmúlt másfél évtizedben az MME és az állami természetvédelmi szervek tevékenységének köszönhetően sikerült növelni a szalakóta állományát több hazai régióban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik