Élet-Stílus

Közeleg a Windows utáni kor

Friss értesülések szerint a Midori kódnéven futó projekt (amely minden bizonnyal a Windows utódjának fejlesztését takarja) az egyre divatosabb számítási felhőre épít, számos feladatot kiemelve a hagyományos otthoni környezetből.

Hosszabb beszámoló jelent meg a Windows-t leváltani hivatott fejlesztésről, amely az úgynevezett számítási felhőkön alapulna. Információk szerint a rendszerben az aszinkron jelleg, a régi és az új rendszer együttélése valamint bizonyos szolgáltatások szerverkörnyezetbe való kihelyezése dominálna.

Számítási felhő

A számítási felhő, a “Cloud computing” ma a számítástechnikai ágazat
egyik legizgalmasabb területe, alapjában véve azt jelenti, hogy olyan
fájlokkal és programokkal dolgozunk, melyek fizikailag nem a gépünkön,
hanem az interneten vannak, valahol a “felhőben”. Ha igénybe veszünk
egy internetes archiváló szolgáltatást, a Google online
szövegszerkesztőjét vagy a Yahoo levelezőprogramját, máris olyan
adatokkal dolgozunk, melyek nem a gépünkön, hanem távoli szervereken
vannak jelen fizikailag.

A cikk szerint a Midori (Singularity) egy olyan projektet takar, amelynek keretében a Microsoft igyekszik lebontani a számítási felhők bonyolult rendszerét egyszerűbb interfészekre, amelyek a külső fejlesztők számára is könnyen érthetők és hasznosíthatók – ehhez a Windows kódjának egyetlen byte-ját sem használnák fel.

Az elképzelt a jövőben az új, Midorira készült, valamint a régi windowsos alkalmazások akár közösen is futtathatók lennének, egészen addig a pontig, amíg utóbbiak végleg el nem veszítik befolyásukat. Az új aszinkron architektúra a feladatok egyidejű futtatására, illetve a helyi és megosztott erőforrások közös, hatékony felhasználására épülne, amelyben egyes komponenseket (így például az adattárolást) is távoli szerverek összessége, vagyis a felhő venne át. Ezzel csökkenne a hagyományos tárolókapacitás iránti igény, valamint egycsapásra megoldódnának a szinkronizációs problémák, hiszen a központi helyen tárolt adatokat és beállításokat bármilyen készüléken azonnal felhasználhatjuk.

A leáldoz a Windows napja? (engadget.com)

A leáldoz a Windows napja? (engadget.com)

Maga a Midori három különböző módon lenne futtatható: natívan a meglévő hardver teljes kihasználásával, a Microsoft által fejlesztett Windows Hyper-V alatt, vagy akár egy hagyományos Windows-szál részeként (a később megjelenő operációs rendszerekben). A cél a szoftverek elválasztása a hardvertől, még több virtualizációval és platformfüggetlenséggel (valami ilyesmin alapul a Java koncepciója is).

A kezelőfelületet illetően is sok kérdés akad még. Milyen absztrakciókkal lehetne a legjobban kezelni a hagyományos határokat átlépő alkalmazásokat, hogyan vegyítsék a kliens programok megszokottan gazdag felületét a webalkalmazások visszafogottabb külsejével. A programozásban a .NET platform kapja majd a főszerepet (a Bartok compilerre támaszkodva), itt azonban szintén sok munka vár még a fejlesztőkre, a megfelelő multitaskot, illetve a feladatok egyéb komponensekre, így például a grafikus vezérlőkre történő átruházását illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik