Élet-Stílus

Nem fürödhetünk a Dunában

Bár évről évre egyre kevesebb helyen lehet fürdeni a Dunában, a vízbe fúltak száma nem csökken. Idén már harmincketten vesztek a folyóba. Míg itthon nincs pénz a strandok fenntartására, Bécs megpróbál együtt élni a Dunával.

Belügyminisztériumi rendelet szabályozza a nyílt vizeken való fürdést. A Duna számtalan szakaszán lehet fürdeni, tilos azonban hajózó útvonalon, városok belterületén, hajókikötők, hidak, átkelők területén, zsilipek és hajók 100 méteres körzetében. Este csupán megfelelő kivilágítás mellett szabad fürödni, kiskorúak pedig mindenkor kizárólag felnőtt kísérettel tehetik ezt.

A váci Duna-part (fotó: MTI)

A váci Duna-part (fotó: MTI)


A mellékágakban bízhatunk

Idén már harmincketten fulladtak a Dunába. Az öngyilkosok mellett legtöbbször az ittasság, az orvosi szabályok be nem tartása (például felhevült testtel való vízbe ugrás), illetve a felnőttek körében gyakran megnyilvánuló virtuskodás tekinthető a vízbefulladások főbb okainak. Aki tiltott helyen fürdőzik, azt feljelenti a vízi rendészet, és akár 20 ezer forint szabálysértési díj megfizetésére is kötelezhetik.

Vizes hetek a figyelőneten

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

Míg a ’80-as években húsz felett volt a Duna menti strandok száma, addig mára jelentősen lecsökkent, mivel az évek folyamán nem volt ezekre igény. Komárom és Mohács között a Duna hat mellékágán lehet fürdeni, mint például Ráckeve, Soroksári-Duna, Duna-mellék, Mosoni-Duna. Itt egyrészt kisebb a hajóforgalom, nincs erős vízmozgás, és egyszerűbb a strandok üzemeltetése.

Nincs kijelölt strand

Budapest felett a nagyobb városok közül csak Győrben, a Mosoni-Dunán lehet fürdeni. Komáromban felszámolták a dunai strandot, ahogy Esztergomban sincs kijelölt folyami fürdőhely.

A kijelölt strandok fenntartása komoly költséget jelent a helyi önkormányzatok számára, sőt a kialakításuk sem egyszerű. A helyi önkormányzat kezdeményezésére egy strandbejárás kezdődik, majd az ÁNTSZ ellenőrzi a kialakításra váró területet, ráadásul a rendőri hatóság bevonása is szükséges ebbe a hosszú folyamatba. A strand megfelelő minőségű üzemeltetése pedig igen költséges (mentőőr fizetése, a mentőőr járművének fenntartása, vécé biztosítása a strandokon, a mélyvíz határának bójákkal történő kijelölése) – tudta meg a FigyelőNet a vízi rendészet illetékesétől. A vízminőséget egyébként a Környezetvédelmi Felügyelőség kéthetente ellenőrzi.

Ausztria együtt él a folyóval

Velünk ellentétben Ausztriában megpróbálják kiaknázni a Duna nyújtotta lehetőségeket. Bécsben a Donauinselen, vagyis a Duna-szigeten is számos strandot és vízi létesítményt alakítottak ki. Az itt-ott meglévő homokos partszakaszok miatt az osztrákok (a brazil Copacabana és a bécsi Kagran városrész nevéből) Copa Cagranának hívják a Duna ottani strandjait.

Copa Cagrana Bécsben (forrás: Wikipedia)

Copa Cagrana Bécsben (forrás: Wikipedia)

Bécsben a fürdés és a kajakozás mellett jet-ski és vízicsúszda is várja a strandolókat, a nudistáknak pedig külön partszakaszt választottak le.

Folyóinkról és tavainkról még többet a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik