Élet-Stílus

Utolsó munkanapját tölti Bill Gates

A világ egyik legjelentősebb informatikai személyisége pénteken indul hivatalosan utoljára munkába. A Microsoft társalapítója azonban tele van tervekkel, és már az új korszakra gondol.

Péntek estétől teljesen új időszámítás kezdődik nem csak Bill Gates, de a redmondi konszern életében is. A vezető ugyanis 33 évnyi munka után elköszön a vállalattól. Bill Gates ugyan továbbra is kapcsolatban marad a Microsoft vezetőivel, azonban hivatalosan visszavonul. A Microsoft karizmatikus vezetője hétfőtől elsősorban a feleségével, Melindával létrehozott alapítvány ügyeivel akar foglalkozni.

“Eddig az életem 80 százaléka a Microsoftté volt, 20 százaléka pedig az alapítványunké. Ezentúl viszont ez az arány fordítva lesz. Úgy vélem, hogy az embernek vissza kell fizetnie valamit, annak a társadalomnak, amely lehetővé tette, hogy jólétben élhetek. Ezt azonban jól és okosan kell tenni” – jelentette ki a milliárdos.

A szervezet 2000 óta létezik és a 37 milliárd dolláros vagyonnak köszönhetően a világ jelenlegi legnagyobb magánalapítványa. A Bill & Melinda Gates Alapítvány elsődleges célja a szegény országokban pusztító betegségek, ezen belül is az AIDS elleni harc, de foglalkozik az Egyesült Államok oktatási helyzetének javításával és mezőgazdasági kutatóprogramokat is támogat.

Az első számítógépes programját 13 éves korában, seattle-i iskolája számára megíró szoftverkirály a Harvardon folytatott tanulmányait is abbahagyta 1975-ben, amikor iskolatársával, Paul Allennel megalapította a Microsoftot – az egyetem inkább arra volt jó, hogy barátságot kössön Steve Ballmerrel, a cég mai vezérigazgatójával.

Az áttörést 1980-ban érték el – idézi fel a Reuters -, amikor szerződést kötöttek egy személyi számítógépeket kiszolgáló operációs rendszer megírására az IBM-mel; ez volt az MS-DOS. 1986-ban a Microsoft már tőzsdére ment, Bill Gates pedig 31 évesen dollármilliárdos lett – a legifjabb korban azok közül, akik maguk szerezték a vagyonukat. Sokáig volt a világ leggazdagabb embere, de miután 13 évig vezette a Forbes milliárdoslistáját, a 2008-ason már csak a harmadik helyezett lett – az alapítványába is beszálló befektetőguru Warren Buffett és a mexikói médiacsászár, Carlos Slim Helu mögött -, szerény 58 milliárd dolláros vagyonnal.

Több ideje marad hajójára az Octopusra is

Több ideje marad hajójára az Octopusra is

A nyugdíjba vonulása ellenére is hivatalosan Bill Gates marad majd a Microsoft elnöke. S hogy mivel akar a jövőben foglalkozni? Az 52 éves, háromgyerekes apa nem szakad el teljesen cégétől: ő marad a legnagyobb tulajdonos – 8,7 százalékos részvénycsomagja ma mintegy 23 milliárd dollárt ér -, övé az elnöki cím és továbbra is dolgozik majd a vállalat számára különleges technológiai projekteken.

“Szoftverfejlesztési projektek tanácsadója leszek. Ezt tekintem a legfontosabb munkámnak. Nagyon szeretnék részese lenni a jövő keresőjének kifejlesztésében” – árulta el Bill Gates.

“6-8 hetente találkozunk, de közben telefonon is beszélünk és e-mailen szintén tartjuk a kapcsolatot” – mondta Gary Shenk, a Gates által 1989-ben alapított Corbis fotóügynökség vezetője. Vagyis a multimilliárdos koránt sem ül a babérjain, sőt. A Cascade befektetési cégen keresztül olyan vállalatokban van jelen, mint a Four Seasons hotellánc, a Pan American Silver és az Otter Tail Power Company. Tevékenységei mellett alighanem kevés ideje jut majd kedvenc időtöltéseire, a golfra és a bridzsre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik