Élet-Stílus

Ötvenmilliós fejlesztés a Sas-hegyen

Uniós támogatásból 51 millió forintért épült tanösvény és interaktív kiállítás a Sas-hegyen. A budapesti zöldterület számos fokozottan védett faj lakóhelye, ötven éve áll védelem alatt.

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területét 1958-ban nyilvánították védetté, és két évtized múlva hozták létre a Budai Tájvédelmi Körzetet, ami 13 községhatárt érint, köztük három budai kerületet (II., III., XII.). A védett térség nagy része egyúttal három fokozottan védett, Natura 2000 területet is magába foglal.

Új tanösvény

A Sas-hegy legnagyobb értékei a bennszülött növényfajok, mint a magyar gurgolya, az István király szegfűje, a budai nyúlfarkfű. Állatvilága is gazdag, sok ritka rovar és pókfaj – például a bikapók – él itt. A hüllők közül kiemelkedő jelentőségű a pannon gyík és a haragos sikló. Mintegy ötven madárfaj élőhelye a hegy, melyből mintegy húsz faj fészkel is a területen.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

A”Duna-menti ökoturisztikai fogadóhelyek fejlesztése” című uniós INTERREG program, 75 százalékban uniós támogatással, 20 százalékban kormányzati társfinanszírozással, és 5 százalékos saját forrásból valósult meg – közölte a zöldtárca. A most felújított sas-hegyi tanösvényt a panorámaképek és a hegyoldalban futó új fahíd teszi izgalmasabbá.

Interaktív kiállítás

A tanösvényhez tartozó hét állomást végigjárva megtudhatjuk mi az a dolomitjelenség, láthatunk hévíztevékenység okozta jellegzetes geológiai formákat, megismerkedhetünk a jégkori maradványként számontartott budai nyúlfarkfüves gyepekkel. A 2,5 km hosszúságú, kör vonalvezetésű tanösvény egy óra alatt mindenki számára bejárható.

A Sas-hegyen álló fogadóépületben “Menedék a betontengerben” címmel új, akadálymentes, interaktív kiállítás létesült. Mielőtt belépnénk a kiállítótérbe, egy légifotón képzeletbeli utazást teszünk a Duna-menti védett területekre a Fekete-erdőtől a Fekete tengerig. Budapestnél kikötve felkapaszkodunk a Sas-hegyre, ahol rövidfilmek mutatják be a hegy történetét, és a város rejtett életű állatait, sziklakeresztelő játék segít megismerni a Budai-hegység jellegzetes sziklatornyait, és virágnaptár segítségével ismerkedhetünk a látogatásunk időpontjában virító növényekkel.

A sas-hegyi bemutatóhely megújítása része azoknak a terveknek, amelyeket 2013-ig kíván megvalósítani a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Ebben az időszakban EU-s forrásból 46 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi és ökoturisztikai fejlesztésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik