Élet-Stílus

Jégkorong-vb: megvalósult álom

Páratlan bravúrt vitt véghez a magyar jégkorong-válogatott azzal, hogy pontveszteség nélkül megnyerte a szapporói divízió I-es világbajnokságot, és ennek folytán jövőre a világ legjobb 16 csapata között szerepelhet.

Pat Cortina szövetségi kapitány remekül összerakta együttesét, amelyben ezúttal mindenki, kivétel nélkül tudása legjavát nyújtotta. A kapuban a tengerentúlon is járt Szuper végig magabiztos volt, a lövések közel 94 százalékát megfogta. A hátvédek között is mindenki tette a dolgát: a nagy testű, lassúbb játékosok keményen fogtak embert, és takarítottak a kapu előtt, az ügyesebbek, jól passzolók pedig remekül szolgálták ki a csatárokat.

A támadósorok mindegyike lőtt gólt, Palkovics hatszor is betalált öt meccs alatt – főleg Ocskay átadásaiból -, a másik sorban Ladányi hozta helyzetbe Vas Márton vagy Jánost, a harmadikban pedig Kovács jelentett veszélyt. A negyedik sorba kényszerült Peterdi az utolsó két meccsen szerzett parádés találatokat. Az emberelőny-kihasználás és az emberhátrány-kivédekezés remek volt, fegyelmezetlenség vagy könnyelműség egyáltalán nem jellemezte a játékot – mindez a szigorú Cortina érdeme.

Jövőre Crosbyék ellen játszanak (MTI)

Jövőre Crosbyék ellen játszanak (MTI)

Ausztria is az élvonalban

A házigazda osztrákok nyerték a divízió I-es jégkorong-világbajnokság innsbrucki csoportját, s ezzel egy év szünet után visszakerültek az élvonalba. A mind az öt meccsét megnyerő Ausztria 15 ponttal végzett az élen, megelőzve a kazahokat (11), a lengyeleket (9), a briteket (7), a hollandokat (2) és a sereghajtó, ezzel az osztálytól búcsúzó dél-koreaiakat (1). A szapporói tornán diadalmaskodott magyarokat is magában foglaló 16-os világelit vb-jére 2009. április 24. és május 10. között kerül sor Svájcban.

Az előzetes latolgatások során leginkább az 1999 óta egészen mostanáig a világ legjobbjai között szerepelt ukránokat tartották a legesélyesebbeknek. Több játékosuk is megfordult már a világ legerősebb bajnokságában, az NHL-ben. A generációváltás miatt azonban a mostani csapat már nem tudott olyan magas szinten játszani, hogy jobb legyen a rendkívül egységes magyaroknál, akik történetük során először kerültek fel az elitbe.

A Cortina-legénység erejét jelzi, hogy az utolsó mérkőzésen, az ukránok elleni “döntőben” nem roppant össze, amikor 41 másodperc alatt két gólt kapott, és korábban akkor sem, amikor a hazaiak szintén az egyenlítésért harcoltak. Pedig a japánoktól is lehetett tartani, hiszen otthon játszottak, és ők is hosszú ideig edződhettek az elitben.

A másik három csapat – a litván, a horvát és az észt – megnehezítette a jobbak dolgát, de egymás között rendezte le, hogy melyik essen ki. Végül – kisebb meglepetésre – utóbbiak búcsúztak.

A magyarok viszont jövőre Svájcban – Bern és Zürich lesz a két házigazda város – olyan csapatokkal találkozhatnak éles körülmények között, melyekkel eddig legfeljebb barátságos meccseket vívhattak. Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Svédország, Finnország, Csehország, Szlovákia vagy Svájc lehet a rivális. Tekintélyt parancsoló névsor.

Cortina a szapporói torna után megjegyezte, ez élete legjobb csapata, amellyel valaha együtt dolgozott. “A fiúk megérdemlik, hogy ennyi alázatos munka után kipróbálhassák magukat a világ legjobbjai ellen” – jegyezte meg a kanadai-olasz szakember.

A szapporói vb végeredménye:
1. Magyarország 15 pont
2. Ukrajna 11
3. Japán 10
4. Litvánia 6
5. Horvátország 2
6. Észtország 1

—-Sztárok várnak a magyarokra—-

Világsztárok illetve a földkerekség legjobb csapatai ellen léphet jégre jövő májusban Svájcban a magyar jégkorong-válogatott. A szapporói hőstett – a divízió I-es világbajnokság megnyerése – a magyar hoki eddigi legfényesebb diadala, hiszen amióta bevezették az osztályos rendszert – a második világháborút követően -, soha sem sikerült felkerülni az elitbe.

A sportág honi körülményeit – a kevés rendelkezésre álló fedett csarnokot és kisszámú játékost – tekintve csodával ér fel, hogy Pat Cortina szövetségi kapitány gárdája megmérkőzhet például azzal a kanadai együttessel, melynek hátterét több ezer csarnok és több milliós játékosbázis alkotja. Az elmúlt években ugyan több helyen adtak át fedett pályát Magyarországon, de ezek az új központok az idő rövidsége miatt még nem termelhettek ki kész, minőségi játékosokat.

Ezzel szemben Kanadából – ahol szinte vallás a hoki -, vagy Oroszországból, Svédországból, Finnországból, Csehországból, Szlovákiából, az Egyesült Államokból számos világsztár játszik az észak-amerikai profiligában, az NHL-ben. Nem egy olyan hokis szórakoztatja hétről hétre a nőzőket – így az orosz Alekszandr Ovecskin vagy a kanadai Sidney Crosby -, akinek éves keresete több mint a magyar szövetség egy évtizedes (!) költségvetése.

Az élen járó országok akár három-öt ütőképes válogatottat is ki tudnának állítani, míg a magyar jó, ha egyet, amely képes nagy bravúr árán megnyerni a divízió I-et. Az élvonalból Olaszország, Franciaország esetleg Dánia csapata szerencsével megszorítható – talán még le is győzhető -, de már ez is szinte a csoda kategóriájába tartozna.

A magyar válogatott számára a következő feladat az lehet, hogy a svájci vb-n próbálja meg kicsikarni a bennmaradást. Ehhez legalább két együttest meg kell előznie a 16-ból. Nem lehetetlen, de álomszerű. Az biztos, hogy a legjobbak ellen nincs esély, még akkor sem, ha pontosan nem lehet megmondani, milyen összeállításban lép pályára egyik-másik hokis nagyhatalom alakulata, lévén, májusban még tart az NHL rájátszása, és csak olyan klubtól lehet hokisra számítani, amely már kiesett a küzdelemből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik