Élet-Stílus

Az Apple most a legjobb “cégér”

Steve Jobs cége végzett az első helyen egy friss felmérésben, amelyből kiderül, hogy a vásárlókra az Apple neve hat a leginkább pozitívan. A Microsoft és az Egyesült Államok renoméja szorul rá leginkább a javításra.

A brandchannel.com internetes oldal által megrendezett felmérésben 107 országból mintegy 2000 diák és szakmabeli mondta ki véleményét a világon leginkább ismert márkanevekről és az azok által keltett benyomásokról.

Vásárlóként a többség az Apple nevét találta a leginkább vonzónak, pozitív hatásúnak a legtöbb kategóriában, így a cég olyan szimbólumokat előzött meg, mint a Nike, a Coca-Cola, a Google vagy a Starbucks. Az eredmények szerint a Mac komputerek és az iPhone gyártója a kilenc pozitív kategóriából hatban végzett az élen, beleértve az olyanokat, mint a leginspirálóbb brand vagy az, amelyik nélkül az illető nem is tudna élni, illetve amelyik lenni szeretne, ha ő maga egy brand lenne. A legtöbben innovációs képessége miatt csodálják a céget.

Steve Jobs Almája

Steve Jobs “almája”

Az érdekes sorrend azért alakulhatott így, mert a felmérést készítők ezúttal nem voltak kíváncsiak a márkanév mögött meghúzódó pénzügyi háttérre (ezen a téren általában a Coca-Cola az első), a gazdasági vonatkozásokra. Kizárólag a név hangzása, az általa keltett benyomások számítottak, amelyek kétségtelenül szintén hozzájárulnak egy-egy vállalat vagy akár egy egész nemzet által megtermelt javak és produktumok sikeréhez, illetve kudarcához. Ezért is fordulhatott elő, hogy az Egyesült Államok a lista végén végzett, mint az egyik olyan márka, amely a leginkább rászorul a tatarozásra, az átszervezésre.

A Microsoft szintén nem büszkélkedhet az általa elért eredménnyel, amelyet az egyik szavazó a következőképpen jellemzett: „a cég nagy innovátorból előbb stagnáló, majd pedig a többieket hátulról követő vállalattá vált.”

Érdekes kérdés volt, hogy a megszűnt márkák közül melyiket szeretnék feltámasztani: a többség erre azt a választ adta, semelyiket, a második helyre az 1991-ben megszűnt Pan Am légitársaságé került – ennek újjáélesztésére egyébként több kísérlet is volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik