Élet-Stílus

Greenpace: a wollsdorfi bőrgyártól habzik újra a Rába

A stájerországi Wollsdorfban lévő bőrgyár szennyvízértéke október óta drasztikusan megemelkedett, és részben túllépte a törvényesen megengedett határt, ami kiváltó oka lehet a Rába újbóli habzásának - közölte a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet saját kutatására hivatkozva.

A szervezet közleménye szerint a törvényesen engedélyezett határértéket tizenkétszeresen haladta meg a szennyezés. Különösen a szerves káros anyagok – mint amilyen a foszfor, a króm és a nitrogén – kibocsátása nőtt meg.

A Greenpeace leszögezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a wollsdorfi Schmidt-bőrgyár magatartását, hiszen a létesítmény megígérte, hogy együttműködik a Rába természetes állapotának helyreállítására kidolgozott program végrehajtásában. Mégis jelentősen emelkedett a szennyező anyagok kibocsátása. A szervezet felkérte az illetékes stájerországi hatóságokat, hogy lépjenek sürgősen közbe, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A Greenpeace megjegyezte, hogy ezzel szemben a Boxmark cég két, korábban a Rába-habzásért ugyancsak felelősnek tartott egységében, a jennersdorfi és feldbachi bőrgyárban a szennyvíz-kibocsátás rendben lévőnek tűnik. Abból indulunk ki, hogy a mostani habzásért nem a Boxmark a felelős – közölte a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik