Élet-Stílus

Utazási albumok a fa alá

Gasztronómiai körutazás, betekintés a dél-amerikai indiánok mindennapjaiba, kalandozás Budapest legkülönlegesebb templomaiban – mindez a fotelből is megoldható egy-egy könyvet a kezünkbe véve. Az elszántan utazgató családtagjainknak pedig igazi élmény lesz egy-egy profi világutazó élménygyűjteménye.

Kulináris körutazás
Utazási albumok a fa alá 1



Gombamódra szaporodnak idehaza a pizzériák, a pastára kívánkozó paradicsomos öntetek pedig szinte valamennyi tévés reklámblokkban helyet kapnak. Tény, az olasz konyhaművészet manapság népszerűbb, mint valaha. Ám milyen ételkülönlegességekből áll is valójában? Egy rutinos olaszországi utazó már tudja: Lodigianóban a pacalleves, míg a pesto genovese Genovában dívik. Tegyünk hát egy virtuális felfedezőutat az itáliai konyhaművészet világában. Ehhez jön segítségünkre Claudia Piras – Ruprecht Stempell gazdagon illusztrált kötete, az Olasz kulinária. A könyvből, amely egyszerre érdekes olvasmány, útikalauz és remek szakácskönyv, megtudhatjuk, mennyire őrzik a régiók gasztronómiai jellegzetességeiket, vannak-e a tartományokat összekötő közös ételek, amelyek szinte minden régióban fellelhetők. Sőt, mire virtuálisan végigkóstoljuk a tizenkilenc tartomány receptjét (miközben körülbelül 1200 kilométert teszünk meg), lehull számunkra a lepel, mi is az itáliai konyhaművészet nélkülözhetetlen hozzávalója. Ez nem más, mint az evéshez-iváshoz való sajátos olasz hozzáállás, az ételek-italok tiszta élvezete, azaz a kulinária.

Világjárók kézikönyve
Utazási albumok a fa alá 2



Az amerikai szerző igazi világcsavargó. Már gyermekként arról álmodott, hogy minél előbb útra keljen, és megnyíljon előtte a világ. Patricia Schultz csak az egyetem befejezéséig tudott várni, aztán nyakába szedte a nagyvilágot, és utazási élményei alapján született meg a „Föld 1000 legnagyszerűbb helye”-válogatás. Miben rejlik egy hely egyedisége, hogy bejusson az ezres listába? Patricia szerint legyen páratlan varázsa, öntörvényűsége, csodája, és tartozzon az emberiség közös örökségéhez. Az újságírónő hét év anyaggyűjtéséből alkotta meg az 1000 hely, amit látnod kell című könyvet, amely könnyed stílussal rendszerezi az információáradatot. A kézikönyv közel ezer oldalon lényegre törő, figyelmet felkeltő leírásokkal – ráadásul az adott helyhez tartozó legfontosabb információval, webhelycímmel – nyújt útbaigazítást az olvasónak a pekingi Tiltott Várostól kezdve New York történelmi belvárosáig.

Mire jó a fúvócső?
Utazási albumok a fa alá 3



Az Indiánok című album lenyűgöző képeivel a dél-amerikai kontinensen, pontosabban az Amazonas vízgyűjtő területére és az Andok hegycsúcsai közé kalauzol el bennünket. Lóránt Attila fotói révén betekintést nyerhetünk a környezettel máig szoros harmóniában élő népek mindennapjaiba, hagyományos ünnepeibe. Az Indiánok című album – amely az első olyan National Geographic-könyv, amelyet magyar szerzők készítettek – a Szép Magyar Könyv 2006 versenyén a Művészeti Könyv kategóriában nyerte el a szakmai díjat. Kezünkbe véve a könyvet, képzeletbeli utazást tehetünk az Andok sziklás hegyei közé, valamint az amazonasi őserdőkbe.

Föld körül a fotelben
Utazási albumok a fa alá 4



Az útikönyv sorozatairól népszerűvé vált Lonely Planet kiadó gondozásában a boltokba került Föld körüli könyv című kötet 230 országba kalauzolja el az olvasót. Érzéki benyomásokkal, illusztrációkkal (1200 kép), informatív tartalommal tarkított album kedvcsinálót nyújt az utazást tervezőknek, míg ízelítőt a már visszaérkezőknek. A 444 oldalas impozáns mű országonként két oldalon – mind szövegében mind képanyagában – az érzéki benyomásokra összpontosítva próbálja felidézni a hely és az ottélő emberek szellemét.

Évszázadok nyomában
Utazási albumok a fa alá 5



A Provence című kiadvány a francia tartomány művészetét, építészetét és természeti adottságait mutatja be az olvasónak, nem titkolt szándékkal – hála a lenyűgöző fényképeinek – kulturális kirándulásra invitálva őt. Az egyes fejezetek, térképek segítségével, körzetekre osztva mutatják be a történelmi és művészeti szempontból egyaránt érdekes területet. A művészettörténész-építész szerzőpáros (Christian Freigang és Achim Bednorz) impozáns albumát útikönyvként is használhatjuk, hiszen számos városon és azok nevezetességein kalauzolja végig az olvasót, mint például Nimes, Avignon, Marseilles, Arles, Nizza, Cannes, Monaco, Mont Ventoux, Aix-en-Provence. A hatalmas képanyag mellett helyet kapnak a kolostorokról, egyházi rendekről, építészeti stílusokról, történelmi eseményekről, jelentős személyiségekről szóló összefoglalók is, ezzel teljes képet nyújtva az „örök tartományról”.

60 templom terítéken
Utazási albumok a fa alá 6



Lugosi Lugo László fotóival illusztrált Templomok című album a közel 2000 éves budapesti templomépítészet utolsó századainak emlékeiből készült válogatás. A négyszáz templom közül körülbelül hatvanat mutat be a kötet, legyen az díszes vagy kevésbé díszített, ismert vagy rejtőzködő, katolikus vagy protestáns vagy zsidó. Így az albumba, amelynek előszavát Esterházy Péter vetette papírra, olyan építészeti emlékek kerültek bele, mint például a Belvárosi templom, a Rókus-kápolna, a Mária Magdolna-templom, az újlaki Sarlós Boldogasszony-, a krisztinavárosi templom vagy éppen a farkasréti plébániatemplom.

40 éve úton
Utazási albumok a fa alá 7



Lelkes, nyitott, folyvást útra készen, s a világ bármely pontján feltalálja magát – ő nem más, mint az újságírónő, Vadas Zsuzsa, aki még a hatvanas években fiatal pályakezdőként vágott bele az utazásba. Szomjazott a nagyvilágra és a csavargásra. Ugyan eltelt jó 40 év, ám a szerző utazás iránti vágya mit sem változott. Könnyedén váltogatja a kontinenseket, az évszakokat és a járműveket. Mindenre kíváncsi, mindent tudni akar, mindent megkóstol, és minden emléktárgyat megvásárol. Az Úti dilik avagy 40 év alatt a Föld körül című útinaplójából nyomon követhetjük, merre felé is járt, illetve tanácsokat kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan legyünk jó világcsavargók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik