Élet-Stílus

Euro-2008: belehúztak a C-csoportban

Vasárnap délben Luzernben kisorsolták a jövő évi Európa-bajnokság csoportjait. A portugálok, a németek és a spanyolok mosolyoghatnak, a C-csoportban kőkemény lesz a küzdelem.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A UEFA szépen koreografált sorsolásán először az első kalap képviselőit, azaz a két házigazdát (Ausztriát és Svájcot), a címvédőt (Görögországot), illetve a legutóbbi két selejtezősorozatot a legjobb együtthatóval záró válogatottat (Hollandiát) tették a helyére, majd következhetett a négy, negyedik kalapban „szorongó” csapat. Senki sem panaszkodhatott az elbánásra, amikor olyan klasszisok vonultak fel fülig érő szájjal, mint az egyaránt Európa-bajnok Franz Beckenbauer, Michel Platini, Marco Van Basten, Didier Deschamps és Jürgen Klinsmann.


Ahogy az elsőnél Hollandia, a negyediknél Franciaország számított „elkerülendő tényezőnek”, s ahogy várható volt, Fortuna somolygott egyet, hisz a vb-ezüstérmes a hollandokkal került egy csoportba, míg a Svájc-Törökország, Ausztria-Lengyelország, illetve Görögország-Oroszország duóból elsősorban az első kettő szerepelhetett a harmadik kalapból következő együttesek kívánságlistáján.


A harmadik körben aztán a portugálok és a németek áldhatták szerencséjüket, a spanyolok sem szomorkodhattak különösebben, ellenben a románok esélye jelentősen csappant azok után, hogy az akkorra már legizmosabbnak ígérkező C-csoportba kerültek.


Euro-2008: belehúztak a C-csoportban 1

Deschamps kihúzza a németeket. Klinsmann arcán nem színpadi a mosoly: örül (DPA)


Hátra volt még az európai rangsor papíron öt legjobb együtteséből négy. A csehek szerényen besoroltattak az “A” négyesbe, a horvátok sem szomorkodhattak azok után, hogy az osztrákok és a lengyelek mellett a nekik fekvő stílusú németekkel meccselhetnek, a svédek ugyanakkor a második legerősebb csoportban folytathatják, míg a C-csoportba stílszerűen az olaszok kerültek.


Halálcsoport


A C-csoport természetesen kiérdemelte a „halálcsoport” becenevet. Három egykori Európa-bajnok – az olaszok 1968-ban, a hollandok húsz évvel később, míg a franciák 1986-ban és 2000-ben értek a csúcsra – mellett a 90-es évek után ismét ütőképes válogatottal rendelkező románok alkotják a négyest. Érdekes az is, hogy a négy jelölt két Eb-selejtezőcsoportból került össze: az olaszok és a franciák a B-, míg a hollandok és a románok a G-csoportból jutottak tovább.


Unhatják már egymást, pláne annak tükrében, hogy a hollandok és a románok a legutóbbi vb-selejtezőn is egymást nyüstölték, a franciák és az olaszok pedig a 2006-os vb-döntő mellett a hat évvel korábbi Eb-fináléban is farkasszemet néztek. Egy ide, egy oda – akárcsak a holland-román párharcban (2005-ben a hollandok, idén a románok nyerték meg a közös csoportot).


A berlini vb-döntő óta kölcsönösen kedveskedőnek aligha nevezhető francia-olasz viszony (elég ha csak a nyilatkozataival már-már Muhammad Ali fénykorát idéző Raymond Domenech francia szövetségi kapitányra, avagy a szemüveges szakembernek keményen visszaüzenő Gennaro Gattusóra gondolunk, a Zidane-Materazzi afférról nem is beszélve) további sajátos adalékokkal gazdagodhat. Reméljük, nem a pályán..


A franciák és a hollandok 2000-ben már kerültek egy Eb-csoportba. Az akkori „Európa-bajnokok ligájából” – mellettük az 1976-os győztes csehek, illetve az 1992-ben mindenkit meglepő dánok vitézkedtek – épp a holland-francia kettős lépett tovább, míg az olaszok Romániát a negyeddöntőben, a házigazda hollandokat az elődöntőben drámai körülmények között kitessékelve jutottak a fináléba, ahol aranygóllal maradtak alul a franciákkal szemben: azaz egy torna alatt mindhárom mostani ellenfelükkel találkoztak, s a rendes játékidő belül veretlenek maradtak. Világbajnoki arany ide, vagy oda, Roberto Donadoniék alighanem kiegyeznének egy megismételt eredménysorral.


Bár a D-csoport a nagyágyúk tekintetében elmarad a „C” mögött, a csapatok kiegyensúlyozottságát látva nem lehet egy legyintéssel elintézni. A papírforma ugyan spanyol-svéd sikert ígér, a címvédő görögök egyszer már megmutatták, hogy küzdőszellemük a németekével, védelmük pedig az olaszokéval is állja az összehasonlítást – s hasonló, sőt talán nehezebb csoportból (2004-ben a spanyolok és az oroszok mellett az elmúlt esztendők legjobb portugál színe-virágát kiállító házigazdákkal meccseltek) is tovább tudtak lépni. Az oroszok sem lógnak ki – erről az Eb-t a képernyőről követő angolok külön előadást tarthatnának.


Visszavágók


Nem lesz hiány visszavágókból sem. A német szempontból könnyednek tűnő B-csoportban a két favorit, Horvátország és Németország újabb csatája ígérkezik nem csupán nívósnak, hanem pikánsnak is: az 1996-os torna negyeddöntőjében a németek egy vitatott góllal győzték le 2-1-re a délieket, s lettek Európa-bajnokok, két esztendővel később a horvátok egy szintén véleményes kiállítás (Wörns) után 3-0-ra vágtak vissza, és lettek vb-bronzérmesek. A D-csoportban a spanyolok máig nem heverték ki a görögöktől kapott 2004-es pofont, míg a hispánok fele a svédek (a legutóbbi, skandináv szempontból 0-3-ra zárult Eb-selejtező óta) és az oroszok (2004-ben Portugáliában 1-0-ra maradtak alul) is adósak.

Az Európa-bajnokság június 7-én, a Svájc-Csehország mérkőzéssel rajtol Bázelben és 29-én fejeződik be a bécsi döntővel. Az összecsapások nyolc helyszínen – Bern, Bázel, Zürich, Genf, Innsbruck, Salzburg, Klagenfurt, Bécs – zajlanak majd.

A sorsolás során mutatták be a torna hivatalos labdáját is, amely az Europass névre “hallgat”, s a korábbi évek világversenyeihez hasonlóan ezúttal is az adidas fejlesztette ki.

A-csoport: Svájc, Csehország, Portugália, Törökország
B-csoport: Ausztria, Horvátország, Németország, Lengyelország
C-csoport: Hollandia, Olaszország, Románia, Franciaország
D-csoport: Görögország, Svédország, Spanyolország, Oroszország

—-Így látták—-

“Úgy gondolom, nagyon erős, komoly csoportba kerültünk” – mondta Fatih Terim, a magyarok selejtezőcsoportjából továbbjutott törökök szövetségi kapitánya, aki kitért arra is, hogy a svájciakkal vívott 2005-os, isztambuli vb-pótselejtező kapcsán történt botrány és ellenségeskedés már a múlté.

“Nagyon érdekes kvartettbe kerültünk. Mint minden torna előtt, számomra Németország a favorit, Ausztria pedig nagyon esélytelen. Vendéglátók vagyunk, ez nagy megtiszteltetés számunkra és az is, hogy ilyen együttesekkel játszhatunk” – latolgatta az esélyeket a társházigazda osztrákokat irányító Josef Hickersberger.

Leo Beenhakker, az Eb-újonc lengyelek kapitánya szintén úgy véli, hogy a németek a csoport esélyesei.
“Németországé a világ egyik legjobb csapata. Ausztria a házigazda, a horvátok pedig fantasztikusan teljesítettek a selejtezők során. A lengyelek viszont szeretik a kihívásokat” – mondta.

“Már a sorsolás előtt azt mondtam, hogy nem lesz könnyű vagy halálcsoport” – vélekedett Slaven Bilic horvát szövetségi kapitány. “Örülünk a csoportbeosztásnak, de más ellenfelek esetén is ezt éreznénk. Minden riválist tisztelünk. Az első meccsünk nagyon kemény lesz, de bizakodunk. Ha jól felkészülünk, és fel fogunk, akkor kis szerencsével jó eredményt érhetünk el.”

A németeket irányító Joachim Löw azt mondta: boldog, hogy nem a C csoportba kerültek, amelyben szerinte nagyon nehéz lesz a továbbjutás kiharcolása.
“A többi kvartett eléggé kiegyensúlyozottnak tűnik. A mi négyesünkben Horvátország elbúcsúztatta az angolokat a selejtezőn, a lengyeleket jól ismerjük, a házigazda ellen játszani pedig mindig nehéz, de egyben felemelő is. Jó esélyünk van a továbbjutásra.”

Marco van Basten, a hollandok kapitánya tartózkodott attól, hogy halálcsoportnak nevezze az ő csapatát is magában foglaló C jelű négyest.
“Az olaszokkal kezdünk, aztán jönnek a franciák. Tudjuk, mi vár ránk.”

“A selejtezőcsoportunk sem volt könnyű és most sem mosolygott ránk a szerencse. Éreztem a gyomromban, hogy így fog történni” – fogalmazott Roberto Donadoni, a világbajnoki címvédő olaszok trénere. Raymond Domenech francia kapitány sem tűnt felhőtlenül boldognak a sorsolás után.
“Biztosan a többi ellenfelünk sem örül ennek a csoportbeosztásnak, de hát az ember nem ünnepelhet, ha egy ilyen négyesbe kerül.”

A címvédőként rajtoló görögök edzője, Otto Rehhagel óva intett mindenkit attól, hogy a 2004-es meglepetés-diadalból induljon ki:
“2004 már történelem, már nem számít. Most a 2008-as Eb-re készülünk. Nem szeretném latolgatni a csoporton belüli esélyeket, számomra az a legfontosabb, hogy a játékosaim tökéletes állapotban érkezzenek meg a tornára.”

“Megoldható csoportba kerültünk, de nagyon oda kell figyelnünk a játékunkra. Tiszteljük az ellenfeleinket, de meg kell mutatnunk nekik, hogy jobbak vagyunk náluk” – mondta Luis Aragones spanyol kapitány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik