Sport

Tyson Furyt a gong mentette meg a kiütéstől, Usyk immár öt szervezet világbajnoka

Oleksandr Usyk jobbal orrba vágja Tyson Furyt Rijadban Fotó: Fayez NURELDINE / AFP)
Oleksandr Usyk jobbal orrba vágja Tyson Furyt Rijadban Fotó: Fayez NURELDINE / AFP)

Az ukrán Oleksendr Usyk (WBO, WBA, IBF, IBO világbajnoka) és a brit Tyson Fury (WBC – világbajnoka)  egyszerre öt szervezet övéért bunyózott szombat este.

Hasonló tétért, bár akkor csak három övért, legutóbb több mint 24 évvel ezelőtt, 1999. november 13-án zajlott csata a szorítóban, akkor a WBC nehézsúlyú világbajnoka, a brit Lennox Lewis, illetve a WBA és az IBF övét birtokló amerikai Evander Holyfield feszült egymásnak Las Vegasban, a találkozó végén pedig előbbi bunyós kezét emelték a magasba.

A nehézsúly, azaz a királykategória eképpen történelmivé váló összevont világbajnoki címeiért hol máshol, mint a profi sportokat szép lassan bekebelező Szaúd-Arábiában, annak is a fővárosában, Rijádban és természetesen telt ház előtt mérkőztek meg a felek egymással szombat este – Fury 69 millió dollár-, Usziké 34 millió dollár garantált díjért , továbbá a televíziós közvetítésekből befolyó összegből is részesedve bunyózott.

Az ukrán Oleksandr Usyk vonul a ring felé Fotó: Fayez Nureldine / AFP

A tétnek megfelelően a látványos felvezetésben nem volt hiány. Usyk történelmi ukrán katonai egyenruhára emlékeztető köntösben és fejfedőben vonult be, tán ezzel is adózva a hazáját pillanatnyilag is védő honfitársai előtt.

Tyson Fury lazára vette a bevonulást Fotó: Fayez Nureldine / AFP

Fury hozzá képest lazán, londoni rapperként lépett a ringbe – de bizony aztán kiderült, hiába a hatalmas látványos méretbeli, fizikai különbség, a két felvett szerep közül a harcosé vált dominánsabbá.

Pedig a mérkőzés felénél egy fia garast sem adtak volna a szakértők Usyk győzelmére. Bár az ukrán aktívabban kezdett, de a láthatóan ezúttal jól felkészült brit bunyós szép lassan átvette az irányítást, egyre magabiztosabban mozgott, testütésekkel és felütésekkel amortizálta ellenfelét. A féltávra Usyk már benyalt pár megrendítő erejű pofont, a mozgása ezektől is egyre jobban lelassulni látszott, azonban a 8. menettől mégis magához tért, egyre pontosabbakat ütött, az egyik épp Fury arca közepén landolva okozott orrtörést ellenfelének.

Usyk ezen felbuzdulva a 9. menettől még inkább átvette az irányítást. A menet végén több ütése is tűpontosan találta el ellenfele fejét, több is megrendítető erejűnek tűnt, Fury csak dülöngélt, aléltan nyújtott karral próbálta magától minél távolabb tartani ellenfelét, de a mérkőzést vezető spori csak a sokadik jobbost és balost követően, miután csak a kötél tartotta, védte meg a ringből kieséstől, kezdett el rászámolni az angol óriásra.

Fury mázlijára mindez a gong előtt történt, lényegében az mentette meg a kiütéstől, és ennek köszönhetően némiképp magához tért a pihenő alatt.

A hátralévő három menetben az egyre fáradó bunyósok megpróbálták a bírákat meggyőzni arról, hogy melyikük a fittebb. A három pontozó közülCraig Metcalfe végül Furynek hitt jobban (114-113), míg Mike Fitzgerald (114-113) és Manuel Oliver Palomo (115-112) Usykot vélte pontosabbnak. A 37 éves, fordított alapállású ukrán bunyós így a meglévő négy világbajnoki öve mellé a WBC nehézsúlyú bajnoki címét, övét is hazavihette – a nehézsúly vitathatatlan bajnoka.

Ráadásul dupla trón az övé, hiszen az immár 22-0-ra növelt veretlenségével nem csak a nehézsúly világbajnoka, hanem még régebbről a cirkálóé is az övé, míg Tyson Fury elvesztette 16 éve fennálló veretlenségét.

A két bunyós szerződése lehetőséget biztosít Furynek a revansra, amira még idén sor kerülhet.

Ennek megfelelően az angol bunyós a meccs utáni interjúban szokás szerint kijelentette, hogy tulajdonképpen ő győzött és természetesen szeretne visszavágni.

Azt hiszem, néhány kört megnyert, de a többséget én húztam be. Ez volt a boksztörténelem egyik legbolondabb döntése. Visszajövök

– jelentette ki dacosan Fury még a ringben.

Usyk sokkal szerényebben csak annyit mondott:

Készen állok a visszavágóra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik