Élet-Stílus

Kisiklott a cseh szuperexpressz

Prága egyik elővárosánál történt a baleset szombat délben. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős.

A Pendolino cseh szuperexpressz kisiklását egy megrongált, megrepedt sín okozta. Nem kizárt, hogy szabotázsakcióról van szó – közölte újságírókkal Ondrej Kubala, a Cseh Vasút szóvivője. Ezen a szakaszon már korábban több szabotázsakció történt. A kisiklást okozó, mintegy kétméteres sínszakaszt most szakértők vizsgálják, hogy megállapítsák a baleset okát” – pontosított Kubala.


A baleset Dolní Pocernice vasútállomásának közelében történt, s nagy szerencse, hogy a máskülönben óránként 150 kilométeres sebességgel száguldó vonat még lassan haladt. Az anyagi kár tetemes, meghaladja a 25 millió koronát, azaz a 250 millió forintot.


“Ha a mozdonyvezető nem húzta volna meg azonnal a vészféket, s a szerelvényt nem látták volna el speciális fékberendezéssel, az anyagi kár a mainak a többszöröse lett volna, s az utasok élete is veszélybe került volna” – magyarázta a szóvivő.



Kisiklott a cseh szuperexpressz 1

A kisiklott szuperexpressz (forrás: rozhlas.cz)


Ott volt a balesetnél? Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!


A Prága-Ostrava vonalon közlekedő szuperexpresszen mintegy 200 személy utazott, s a szerelvény mind a hat kocsija pályán kívülre került. A pálya megjavítása és a kocsik visszaállítása a sínekre várhatóan csak a késő esti órákban ér véget.


A cseh vasúti társaság 2005-ben vett hét Pendolino szerelvényt az Alstom cégtől. Egy-egy szerelvény értéke mintegy 650 millió korona. A Pendolino 230 kilométeres sebességgel közlekedhet, de tekintettel a csehországi pályák állapotára maximális sebessége 150-160 kilométer óránként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik