Élet-Stílus

Csillag született, avagy Szávayt mindenki dicséri

Szávay Ágnes néhány hónap leforgása alatt vált a magyar sport kirakatemberévé. A még mindig csak 18 éves teniszező már két tornagyőzelmet aratott a profik között, és vasárnap a pekingi fináléban azt is bebizonyította, hogy nemcsak tehetsége, hanem küzdeni tudása is átlagon felüli. A nemzetközi sajtó is dicséri.

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

Szávay Ágnes ráadásul egy olyan sportágban éri el kivételes nemzetközi sikereit, amelyben magyar fiúk és lányok csak ritkán rúgnak, vagy inkább ütnek labdába. Temesvári Andrea és Taróczy Balázs visszavonulása óta nem is akadt a nevezettekhez hasonló képességekkel megáldott, és eredményeiket csak megközelítő teniszező Magyarországon – míg fel nem tűnt Szávay, akinek az értők szerint is minden esélye meg van arra, hogy a párosban Roland Garros-győztes, a világranglistán egykor a hetedik Temesvári örökébe lépjen. Vagy túl is tegyen rajta.


A 207. helyről kapaszkodott fel

Szávay élete

Két testvére van, Blanka (aki szintén teniszezik) és Zsolt.

A leginkább a salak és a keménypályás borítást kedveli, kedvenc ütése pedig a szerva. A tenisz mellett úszik és fut.

Szereti a popzenét és szinte az összes labdajátékot.

A teniszezők közül Roger Federert tartja a legtöbbre, akit igazi sportembernek tart.

Különösen csodája a rákot legyőző hétszeres Tour-győztes Lance Armstrongot, akinek önéletrajzi írása a kedvenc olvasmánya.

Turistaként Melbourne-ért rajong. Jól beszél angolul.

Az utóbbi évek női number one-ját, Mandula Petrát már most lepipálta. Mandula legjobb helyezése a 30. volt a női teniszezők rangsorában, míg Szávay a 20. helyen áll a hétfőn kiadott a rangsorban, és ez korántsem a végállomás. Ami a kezdeteket illeti: a kiskunhalason született Szávay már hatévesen elkezdett teniszezni, édesanyja és édesapja voltak első edzői és menedzserei. A junior kategóriában is kitűnt kivételes tehetsége, és jöttek az eredmények is: a Roland Garroson egyéniben és párosban is bajnokságot nyert, majd Wimbledonban a duók között ért fel a csúcsra. Három éve profi játékos, és bár volt néhány ígéretes mérkőzése, az igazi áttörést a mostani szezonra ütemezte be; 2004-ben a 378., 2005-ben 181., 2006-ban a 207. helyen zárta az évet a világranglistán úgy, hogy akkor már a neve mellett egyesben és párosban is két ITF-győzelem virított.

Beindult a gépezet

A tavalyi visszaesését deréksérülése magyarázza, ami miatt fél évet ki is kellett hagynia. Idén tavasszal kezdett újra belelendülni a játékba, és néhány hónap alatt a legfényesebb csillaggá vált a magyar sport egén. Palermóban élete első WTA-győzelmét aratta egyesben, míg New Havenben egészen a döntőig jutott, ott azonban sérülés miatt feladta a Szvetlana Kuznyecova elleni meccsét, míg a US Openen a negyeddöntő jelentette a végállomást. Ehelyütt a fentieket megelőző budapesti páros WTA-győzelmét, valamint egy-egy ITF-diadalát is illik megemlíteni.

Magyar csoda Kínában

A New York-i szereplésével már kivívta az ellenfelek és az értők elismerését, a pekingi tornagyőzelme után viszont már nem csak mi, okkal elfogult magyarok kedveljük, hanem a világ más pontján is kiemelt figyelmet szentelnek neki.
Csillag született, avagy Szávayt mindenki dicséri 1

Hihetetlen gyõzelmet aratott Pekingben (MTI/EPA)


Aki látta, sokáig emlékezni fog arra, ahogy meccslabdát hárítva legyőzte a világranglista harmadik szerb Jelena Jankovicsot – holott ilyen magasan jegyzett ellenfél eddig rendre kifogott rajta. Csillag született. „Életem eddigi legnagyobb sikerét arattam. Az edzőm szerint életem eddigi legjobb játékával nyertem” – lelkendezett a vasárnapi csata után. A világ jelentős hírügynökségei egyformán nagy terjedelemben számoltak be a bravúrjáról. „Hol áll meg Szávay?” – tette fel a kérdést a francia AFP, kiemelve, hogy Jankovics legyőzésével Szávay már a harmadik top 10-es játékost múlta felül, korábban a szlovák Daniela Hantuchovát, majd az orosz Nagyja Petrovát fektette két vállra.

Huszárvágással győzött

A brit Reuters és az osztrák APA is kiemelte a vasárnapi összecsapásról szóló beszámolójában, hogy vert helyzetből állt talpra a magyar, és kisebb csodát végrehajtva nyerte meg a meccset. Az APA pedig arról számolt be, hogy Szávay „huszárvágással győzött” Pekingben, és a 2007-es esztendő egyik nagy felfedezettjévé lépett elő. S mint ilyen a szöuli keménypályás viadalon már a második kiemeltként szerepel az elsőként rangsorolt Venus Williams mögött.

Óriási lelkierő van benne

Szóval Pekingben egy új, nemzetközi szinten is jegyzett csillag született. Ezek után tuti helye van az újságok címlapjain és a különféle talk show-kban, a további előrelépéshez viszont az szükségeltetik, hogy szerényen és hasonló elszántsággal tegye a dolgát. Szávay esetében szerencsére nem kell „elszállástól” tartani; a „nincs lehetetlen, nincs vesztett meccs, mindig fel lehet, és fel is kell állni!” mondata világosan jelzi, továbbra is ég benne a tűz.


Csillag született, avagy Szávayt mindenki dicséri 2

Tehetséges és elszántan harcol (MTI/EPA)



Edzője, Kuhárszky Zoltán szerint tanítványa kis szerencsével a legmagasabb csúcsokra is eljuthat. „Óriási lelkierő van benne – mondta az MTI-nek a világhírű szakember, aki többek között a német Anke Huber, az amerikai Jennifer Capriati és a szerb Ana Ivanovics trénere volt. – Most három torna következik egymás után, azt szeretnénk, ha Ági legalább az elődöntőig vagy a döntőig eljutna. Ebben az esetben ugyanis talán megvalósulna az idei célja, azaz a legjobb tizenhat között emelnék ki 2008-ban az Australian Openen.”

Álom, édes álom

Ha már az álmoknál tartunk: csak halkan mondjuk, jó lenne, ha a 1958-as Roland Garroson csúcsra jutó Körmöczy Zsuzsa után újra lenne egy olyan női teniszezőnk, aki Grand Slam-versenyt nyer. Jelenleg erre csak egyetlen játékosnak van esélye. Biztosan kitalálják, kinek. Persze, hogy Szávaynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik