Élet-Stílus

Ma dönt az UEFA: miénk lesz az Eb?

A visszaszámlálás elkezdődött. Az UEFA végrehajtó bizottsága szerdán Cardiffban jelöli ki a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínét, a házigazda szerepére rajtunk kívül a lengyelek és az ukránok, valamint Olaszország pályázik – nyilván nem egyenlő eséllyel, ám a befutót megtippelni is nehéz lenne.

Részint azért, mert egyik kandidáló ország sem szeplőtlen, hiszen mindenütt akadnak a rendezésnek ellentmondó gondok, részint pedig azért, mert korántsem biztos, hogy a pályázati anyag terjedelme és tartalmának milyensége lesz a döntő a helyszín kijelölésénél (bár így kellene lennie), mint ahogy Kisteleki István a FigyelőNetnek adott interjújában elmondta, merőben más szempontok mentén is megszülethet döntés. A biztonsági és gazdasági helyzet, a labdarúgás milyensége, de még az európai szövetséghez tartozó szponzori kör is befolyással lehet a döntés meghozatalakor. Nehéz ügy…

Kétszer már elbuktunk

Az MLSZ-elnök a „most vagy soha” hangulatot táplálva a honlapunknak kijelentette, ha ezúttal sem sikerül elnyerni az Eb-rendezés jogát, többet nem

Hazabeszélnek


Puskás Ferencné: “Hinni kell a sikerben, mert különben nem lehet nyerni, a végeredményre azonban nem mernék tippelni.”

Orbán Viktor: “Az Eb megrendezése esélyt ad arra, hogy futballunk újra olyan dicső legyen, amilyet évtizedeken keresztül tisztelt a világ, de esélyt ígér minden magyar számára is, hogy munkánkkal részesei legyünk a rendezés kínálta sikernek.”

Gyurcsány Ferenc: “Szeretnénk megnyerni a pályázatot, majd 2012-ben is jól szerepelni.”

Davor Suker vb-bronzérmes futballista: “Remélem, hogy megnyerjük ezt a versenyt. Igazán nagy dolog volna ez a labdarúgás fejlődésének Európa ezen térségében, amit az UEFA is bizonyosan szem előtt tart. Megérdemeljük az esélyt.”


Ma dönt az UEFA: miénk lesz az Eb? 1

Ma dönt az UEFA: miénk lesz az Eb? 2

érdemes próbálkozni. „Annyi mindent beletettünk ebbe a pályázatba, annyit dolgoztunk, hogy ha ezek után sem kapjuk meg az Európa-bajnokságot, akkor felesleges mindezt újrajátszani, ráadásul az egészet előlről kezdeni” – így szövetség első embere.

A futballvezér szavaihoz hozzátehetjük, kétszer már amúgy is pórul jártunk: a 2004-es Eb-t Portugália rendezhette meg a magyar-osztrák kettős helyett, 2008-ra viszont az osztrákok már bizalmat kaptak, fájó, hogy a svájciakkal az oldalukon, hiszen mi akkor önállóan próbálkoztunk. Igaz, utóbb csak egy hajszállal maradtunk el a befutók mögött.

Horvátország, jó társ

Egyedül nem megy jeligével a 2012-es Eb-re újra társsal, jelesül Horvátországgal közösen mérettetünk meg. Olyan országot sikerült megnyernünk partnernek, ahol versenyképes labdarúgás, pezsgő turizmus, kiépített úthálózat van, amely mellé (vagy mögé?) bátran oda lehet állni. Nem mellesleg, bár cseppet sem szívesen jegyezzük meg, hogy nemzetközi vélemények szerint a magyar-horvát hajó innenső oldalán jelennek meg a lyukak, ahol beömölhet a víz, azaz gazdasági, infrastrukturális lemaradásunk – nem beszélve a magyar futball minőségéről – miatt csökken a közös projekt esélye.

Noha magyar részről több helyen elhangzott már, favoritok vagyunk, ezeket a véleményeket – magunk megkímélése okán – nem árt óvatosan kezelni. Bár kétségtelenül most van a legjobb esélyünk a győzelemre (az olasz futballbotrány és a huliganizmus, az ukrán politikai helyzet, illetve a lengyel korrupciós ügyek a kezünkre játszhatnak), a pezsgőbontással azért várjunk szerda délig. Mert mi van akkor, ha az UEFA még sem tartja olyan fontosnak a „kicsik” felzárkóztatását, illetve a vb tagjait nem hatja meg a dicső múltunk visszasírása és Puskás Ferenc üzenete egy fényes csillagról? Ez utóbbi ötlet gyermetegnek tűnik, bár nem tudjuk, mennyire szentimentálisak a döntéshozók.

Az első három között
Ma dönt az UEFA: miénk lesz az Eb? 3



Az első akadályt mindesetre sikerrel vette a magyar-horvát pályázat. A 2005 novemberében megtartott „selejtezőben” Görögország és Törökország az első körben kiesett, az olaszok 11, mi a horvátokkal kilenc, a lengyelek és ukránok hét szavazatott kaptak. Előzőleg Románia, Oroszország és Azerbajdzsán is jelezte rendezési szándékát, ugyanakkor komoly pályázattal egyik ország sem állt elő. Tehát ők azelőtt kiestek, hogy kieshetek volna.

Olaszország nyolc (Róma, Milánó, Bari, Firenze, Nápoly, Palermo, Torino, Udine), Ukrajna és Lengyelország tíz (Varsó, Chorzów, Gdansk, Krakkó
Ma dönt az UEFA: miénk lesz az Eb? 4

, Poznan, Wroclaw, Kijev, Dnyepropetrovszk, Doneck, Lvov), Magyarország és Horvátország nyolc várossal (Budapest, Székesfehérvár, Győr, Debrecen, Zágráb, Split, Rijeka, Eszék) pályázik. „A pályázatunk a követelményeknek maximálisan eleget tett. Megrajzoltuk, tervezőkkel alátámasztottuk, garanciával biztosítottuk, hogy felépülnek a stadionok a fentebb említett magyar és horvát városokban. Az olaszok csak annyit mondanak, hogy kész, ki kell nézni az ablakon” – mondta az FN-nek Gyárfás Tamás, a szervezőbizottság magyar vezetője.

Kelet is bevetésre kész

Gyárfásék azzal is érveltek a keddi prezentáción, hogy az UEFA-nak nyitnia kell Kelet-

foci.lap.hu
sport.lap.hu

EB-STADIONOK, LÁTVÁNYTERVEK (GALÉRIA)

Európa felé, elvégre errefelé még nem rendeztek nagy futball világversenyt – az 1976-os Európa-bajnokság kivételével persze… Ezt egyébként a lengyelek és az ukránok is elmondhatják, az olaszoknak viszont mással illik előrukkolniuk, hisz ők már kétszer is megkapták a lehetőséget a torna megrendezésére – 1968-ban és 1980-ban, és az elsőt meg is nyerték.

Esélylatolgatás

Hogy szerdán ki nyer? Az esélylatolgatásba az olvasóink is beszálltak, és nagy verseny alakult ki az olaszok és köztünk. E cikk írásakor a taljánok egy százalékkal álltak jobban a sokáig vezető magyar-horvát kettősnél, míg a lengyelek az ukránokkal 8,1 százaléknyi szavazattal alaposan leszakadtak.

A döntés menete

Ez persze csak játék. A vb szavazásnak van igazán jelentősége. Kedden délután az európai szövetség végrehajtó bizottsága meghallgatta a három kandidálót. Egy napig hagyják ülepedni a látottak, hallottakat, majd szerda délelőtt ülnek le tanácskozni a vb-tagok. Ekkor szavaznak a 2012-es Eb helyszínéről, amit Michel Platini UEFA-elnök azonnal, 11:30-kor sajtótájékoztatón ismertet.

A végrehajtó bizottság 14 tagja közül kettő érintettség miatt nem szavazhat az első körben, amelyben a voksok számának a felét plusz egyet, azaz hetet kell megszerezni. Ha az első körben nem születik döntés, akkor a legkevesebb szavazattal rendelkező pályázó kiesik és két jelölt közül választanak a tagok. Ha a második körben döntetlen lesz a végeredmény, akkor az elnök Michel Platini szavazata dönt a házigazda kilétéről. Hamarosan okosabbak leszünk…



Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik