Élet-Stílus

EURO2012: Puskás az űrből üzen

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke egy Aranylabdát kap ajándékba, Puskás Ferenc pedig a világűrből üzen a magyar–horvát 2012-es Európa-bajnoki prezentáción – derült ki a magyar idő szerint 16:30-kor kezdődő bemutató kedd délelőtti főpróbáján, Cardiffban.

A magyar–horvát küldöttségnek most volt először és utoljára lehetősége arra, hogy megismerje és “belakja” a cardiffi Városháza dísztermét, ahol a prezentációra sor kerül. Mindegyik pályázónak 60 perce van a főpróbára, az időt az UEFA illetékesei stopperrel mérik. Mindenkinek tartania kell magát a rendkívül szigorú előírásokhoz, a színpad berendezésére, majd elbontására 15-15 perc áll rendelkezésre.

Szükség is volt ennyi időre, mert a főpróba során több olyan nehézség is felmerült – monitorok beállítása, mikor, kit világít meg a fénycsóva, hogyan váltakoznak a fények -, melyeket a helyi technikusokkal egyeztettek a magyar-horvát csapat technikai szakemberei.


EURO2012: Puskás az űrből üzen 1

Markovic és Kisteleki ma délután gyõzheti meg az illetékeseket (MTI)


Aranylabda Platininak

A prezentáció során a két ország miniszterelnöke – Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader – köszönti az UEFA végrehajtó bizottságának döntéshozóit, majd háromdimenziós szemüveget osztanak ki a két ország szépségkirálynői, melyen át az európai szövetség illetékesei megtekinthetnek egy rövid bemutatót a pályázó városokról, az ott rendezett kiemelkedő sporteseményekről és a felépülő stadionokról.

A kisfilm után a két futballszövetség elnöke szól a jelenlévőkhöz, Kisteleki István horvátul, Vlatko Markovic magyarul. Majd az elnökök az egyetlen magyar aranylabdással, Albert Flóriánnal egy kicsinyített Aranylabdát nyújtanak át Michel Platininek, az UEFA elnökének.

Ezt követően Charles Simonyi magyar származású űrhajós köszönti a világűrből az UEFA tagjait. A kivetítőn hajója egy fényes csillag mellett halad el, melyen Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás játékosa „foglal helyet”. Az elhunyt legenda üzenetét Demcsák Zsuzsa közvetíti: Puskás szavai szerint, ha szeretik és tisztelik őt, akkor ennek megfelelő döntést hoznak az Eb helyszínéről, majd felhívja a figyelmet arra, bár most nem lehet együtt rajongóival, de előbb vagy utóbb mindenkivel újra találkozik. Ezután Puskás Ferencné a férje által dedikált labdát nyújt át az európai szövetség első emberének.

Döntés szerdán

A prezentáció végén a két miniszterelnök közösen kéri a végrehajtó bizottságot a Magyarország és Horvátország számára kedvező döntés meghozatalára, miközben a kivetítőn az aláírt kormánygaranciák láthatók.

A délutáni prezentációt a magyar-horvát küldöttség kezdi, majd az olaszok, s a közösen kandidáló ukránok és lengyelek kerülnek sorra. Az „éles bemutatón” csak a végrehajtó bizottság tagjai lehetnek jelen. Mindegyik bemutató legfeljebb 30 perces lehet, amely után a döntéshozók negyedóráig tehetnek fel kérdéseket.

Az UEFA illetékes testülete szerdán délelőtt titkos szavazással dönt a helyszínről, az eredményt magyar idő szerint 11:30-kor nemzetközi sajtótájékoztatón jelentik be.

Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik