Élet-Stílus

EURO2012: mások szerint nem mi vagyunk az esélyesek

A lapunknak adott interjúban Gyárfás Tamás elmondta, hogy lehetetlen megjósolni, kinek ítéli oda az UEFA a 2012-es foci-Európa-bajnokságot. A külföldi, nem érintett oldalak is egymásnak homlokegyenest ellentmondó végeredményt prognosztizálnak: csak egy a közös bennük, nem mi vagyunk a favoritok.

A BBC internetes kiadása szerint Olaszország a favorit, ugyanakkor a tavaly nyáron kirobbant bundabotrány, illetve a huliganizmus, a februári rendőrgyilkosság csökkenti az esélyeit. A cikkíró beszámol arról, hogy a lengyeleknek és az ukránoknak is akadnak gondjaik. Az előbbinél a korrupciós botrányt, utóbbinál pedig a politikai zűrzavarokat említi.

Az írásban idézett Tomasz Lipiec lengyel sportminiszter szerint ilyen téren a magyarok és a horvátok sem nevezhetők szeplőtlennek. „Magyarországon szintén a kaotikus politikai helyzettel, míg Horvátországban a stadionok biztonságával akadnak problémák” – nyitja fel a BBC olvasóinak szemét a lengyel politikus.

A szerző ezen a ponton megjegyzi, a magyar-horvát pályázatot képviselők mindezek ellenére magabiztosan szólnak saját esélyükről. „Olaszország futballnagyhatalom, a világbajnoki cím védője, de remélem, hogy ez egy olyan verseny, amelyben a legjobb pályázat nyer” – mondta a BBC-nek Gyárfás Tamás, aki a lapunknak hasonlóan nyilatkozott.


EURO2012: mások szerint nem mi vagyunk az esélyesek 1

A Catania-Palermo meccs utáni rendbontás során meghalt egy rendõr (MTI/EPA)


Támadásba lendültek a lengyelek

Az AFP hírügynökség összeállításában olvasható egy érdekes mondat, miszerint a huliganizmus kérdése komoly szerepet játszhat a 2012-es Európa-bajnokság helyszínének kijelölésekor. Olaszország a szavazás esélyese, de a huliganizmus, a közelmúlt botrányai és tragikus történései visszaüthetnek – írja az AFP, amely ez ügyben idézi Luca Pancallinak, az olasz szövetség képviselőjének szavait. „Optimista vagyok, paradoxon módon így jobbak az esélyeink, mintha ezek az incidensek nem történtek volna meg” – utalt a sportvezető a cataniai rendőrgyilkosságra, illetve az AS Roma-Manchester United BL-párharcot övező szurkolói rendbontásokra.

„A huliganizmus nem egyedül Olaszország problémája, viszont az olasz szövetség, az olimpiai bizottság és a politika sohasem volt olyan gyors és hatékony, mint ennek az ügynek rendezésekor” – magyarázta, vagy inkább magyarázkodott Pancalli. Ugyanitt Tomasz Lipiec lengyel sportminiszter a hazai és az ukrán gondok felelevenítésekor vadul védte a mundér becsületét, és egyúttal igyekezett minél rosszabb színben feltüntetni a riválisokat. Ezzel szemben a magyarok és a horvátok kizárólag a saját pályázatukról beszéltek az esélyeket latolgató, az AFP-nek adott nyilatkozataikban, Gyárfás Tamás „projektmenedzser” szerint a mi pályáztunk magasan a legjobb.

A népszerű goal.com is ugyanabból az anyagból dolgozik, ugyanazokat írja a „Szerdán hirdetik ki, hogy ki lesz a 2012 Európa-bajnkság házigazdája” című cikkében, mint a BBC vagy AFP. Rögtön le is szögezi: valamennyi pályázónak akadnak gondjai, de így is Olaszországot tartja nagy favoritnak. Az UEFA hivatalos oldala, az uefa.com Cardiffből tudósít, de érthető módon esélylatolgatás helyett diplomatikusan csak szavazás menetéről, lebonyolításáról értekezik a vezető anyagában.

Rajtunk bukik a pályázat?

A német Sport1 portál cikke szerint a lengyel-ukrán pályázatnak vannak a legjobb esélyei arra, hogy meggyőzzék az UEFA döntéshozóit. A lap úgy tartja, hogy az olaszoknak az elmúlt hónapok botrányai miatt nincs okuk a reménykedésre, a magyar-horvát pályázat gyenge pontjának pedig minket tartanak. A sportlap rövid értékelése szerint a magyar lakosság hiányzó lelkesedésén bukott már meg 2004-ben is a magyar – osztrákokkal közös – kandidálása. Ezt támasztja alá az is, hogy a négy évvel későbbi tornát a sógorok ezúttal a svájciakkal karöltve már megnyerték.

Ezzel egybecseng a kicker értékelése is. A nagy presztízsű német sportlap cikkében röviden elemzi az egykoron oly dicsőséges magyar futball jelenlegi helyzetét, kiemelve, hogy a világverő magyar válogatott nemrég Máltán is vereséget szenvedett. Egyértelmű negatívumként említi azt is a kicker, hogy a magyar stadionokba az elmúlt évek sikertelensége miatt alig-alig téved ki néhány szurkoló. A válogatott mellett a klubcsapataink is ritka gyengén szerepelnek, és a legnépszerűbb magyar együttes, a Ferencváros pedig csődközeli állapotban van.

A lap ezután a magyar szervezőbizottság vezetőjét idézi, aki szerint pont a gyengeségünk lehet az erősségünk. Gyárfás szerint sokat javíthat a hazai állapotokon, ha az UEFA a mi javunkra a dönt, és a jelenlegi mélypontjáról elmozdulhat a magyar foci.

Lengyel-ukrán a favorit

A horvátoknál pont ellentétes a helyzet: a fiatal válogatott már szép sikereket ért el az elmúlt években, ráadásul a lakosság 83 százaléka támogatja az Eb-rendezést. Az újonnan épített illetve felújított autópályák és repülőterek mellett a szállodák terén sem lenne szükség komolyabb fejlesztésekre, hiszen már most közel egymillió vendégágy várja a Horvátországba érkezőket. Összegzésképpen pozitívumként megemlíti a cikk, hogy az elmúlt években egyik országban sem volt komolyabb focibotrány.

Az ukrán-lengyel pályázat gyengéjének a kicker a lengyel focibotrányt tartja, és megemlíti, hogy nem egészen két hete két csapatot is a másodosztályba soroltak az érintettsége miatt. A rivális mellett szólhat viszont, hogy mindkét kormányzat jelentős összegeket szánna az infrastruktúra fejlesztésére. Az ukrán belpolitikai helyzetet a kicker szerint nem befolyásolja a döntést, hiszen a kontinenstornát öt év múlva kellene megrendezni.


EURO2012: mások szerint nem mi vagyunk az esélyesek 2

Blatter rendet tett Lengyelországban (MTI/EPA)



A Sport1 portál a lengyel-ukrán pályázatot tartja favoritnak, gyengéiről egy szóval sem emlékezik meg, ehelyett a béke Nobel-díjas Lech Walesát idézi, és leszögezi, hogy 1976 óta nem rendezték Európa keleti részén kontinenstornát.

Az olaszokkal kapcsolatban a Sport1 és a kicker is kiemeli, hogy a tavaly nyáron kirobbant focibotrány és a stadionok környékén tapasztalható erőszakos cselekmények hatására jelentősen csökkentek az esélyeik. A kicker szerint a Moggi-ügy kipattanásáig az olaszok voltak a favoritok, hiszen az országban már jó néhány focitornát rendeztek, a stadionok jelentős részét csak renoválni kellene és az infrastruktúra már most adott.

A tapasztalat dönthet

Olaszország, mely 1968-ban és 1980-ban már rendezett Európa Bajnokságot, óriási előnnyel indul neki a mai döntésnek a horvát-magyar és a lengyel-ukrán pályázat előtt – írja a francia L’Equipe sportnapilap. Az olaszok a múltban már számos esetben bizonyították szervezési képességeiket, ennek is köszönhetően nyerték el például a 2009-es Bajnokok Ligája döntőjének, valamint az úszó és röplabda világbajnokság megrendezési jogát. Tudásban és gyakorlatban tehát nincs hiány. Azonban az utóbbi idők botrányai alaposan felkavarták a kedélyeket.

Platini személyes vonzalma sem fog sokat lendíteni a választáson, hiszen megválasztását az UEFA feltörekvő országainak köszönheti. A bizottság infrastruktúra, szálláshelyek, biztonság és jogrend szempontok szerint hozza meg döntését. Ezen szempontok alapján Olaszország indul a legnagyobb esélyekkel. Sok százezer ember fogadása egyáltalán nem jelent gondot.

A keleti projektek hipotetikus logisztikára alapulnak, főként Horvátországban és Ukrajnában, ahol kevés a stadion. Lengyelország indulása labdarúgó szövetségének velejéig átjáró korrupció miatt mehet füstbe, ám a nagyon erős huliganizmusról sem szabad elfeledkezni. Ukrajna politikai instabilitása miatt nézhet számára kedvezőtlen döntés elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik