Élet-Stílus

Újabb szállítmány érkezett az űrszemétlerakóba

A terveknek megfelelően szerdán hajnalban belezuhant a Csendes-óceánba az a Progressz teherűrhajó, amely a Nemzetközi Űrállomásról származó szemetet szállította.

A Progressz M-57 jelzésű teherűrhajó maradványai közép-európai idő szerint hajnali négy órakor csapódtak be a Csendes-óceánon kijelölt, az űrhajók temetőjének nevezett térségbe. A hajózási útvonalaktól távol eső területen négy kilométeres mélységben nyugszanak a roncsok.

A Moszkva környéki irányító központ tájékoztatása szerint nem veszélyezteti a Föld ökológiáját az a bevett gyakorlat, hogy az űrszemetet teherűrhajók segítségével semmisítik meg. A Föld sűrű atmoszférájába belépve a Progressznek és rakományának nagy része megsemmisül, mivel a súrlódási hő elégeti, és az óceánig csak egyes darabok jutnak el.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Mihail Tyurin orosz, Michael Lopez-Alegría és Sunita Williams amerikai űrhajósok teljesítenek szolgálatot. A több mint egy tonna szemetet tartalmazó teherűrhajót kézi vezérléssel kapcsolták le az űrállomás Pirsz moduljáról. Legközelebb szombaton köt ki teherűrhajó a Pirsznél, a Szergej Koroljov nevét viselő jármű mintegy 2,5 tonna rakomány hoz az űrállomásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik