Élet-Stílus

Máris összekapott a „Windows” és a „Linux”

Még egy hónapja sincs, hogy a Microsoft és a Novell szövetséget kötött, ám máris összevesztek egy fontos kérdésben. A vitát Steve Ballmer kijelentése indította el, amelyre a Novell nyílt levélben válaszolt.

A két cég a hónap elején paktált le, mégpedig azzal a céllal, hogy közös kínálattal, reklámokkal és szoftveres megoldásokkal (virtualizáció) javítsák a két platform közötti átjárhatóságot, a dokumentumformátumok közötti kompatibilitást, valamint hogy elkerüljék a költséges szabadalmi pereket. Utóbbi a jelek szerint máris kényes kérdéseket vet fel, hiszen Ballmer vezérigazgató túlontúl harcias kijelentései kapcsán máris egymásnak estek a friss házasok.

Ballmer beszédében bírálta a nyílt forráskódú platformot, valamint a Linux felhasználókat, hangsúlyozva, hogy a Microsoft által bejegyzett szabadalmakat használják fel engedély nélkül. Ezek után felszólítást intézett a Red Hat felé, hogy ők is kössenek hasonló megállapodást Redmonddal, a cég azonban egyelőre nem látja értelmét egy ilyen paktumnak. A beszédet azonban a Novell sem hagyta szó nélkül, és maga Ron Hovsepian vezérigazgató válaszolt nyílt levélben az elhangzott kijelentésekre. Ebben többek között kiemeli, hogy soha nem fogadták el Ballmer érveit, miszerint megsértették volna a Microsoft szabadalmait, és maga a megállapodás sem erről szó.

Erre viszont már a Microsoft válaszolt órákon belül, mégpedig egy hasonló levében, aláírás nélkül. Ők úgy vélik, hogy a szövetségben nem kell feltétlenül egyetérteniük, pontosabban az aláíró felek azt fogadták el, hogy nem értenek egyet a szabadalmi kérdésekben.

A felhasználók számára a megállapodás megbízható megoldást jelent, amely egyfajta hidat képez a nyílt forráskódú és a kereskedelmi szoftverek között. A levél szerint a Microsoft tiszteletben tartja a Novell véleményét, ám ők mégis más álláspontra helyezkednek.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy többen máris a megfelelő válaszon dolgoznak, többek között a GNU licenc módosításával. Egyes szervezetek ugyanis attól tartanak, hogy a Microsoft perekkel kényszeríti majd hasonló megállapodások megkötésére a többi disztribútort, a végeredmény pedig egy, a szoftvercég által uralt terület kialakulása lesz, amelyben nem sok esélyt adnak a valóban nyílt projekteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik