Élet-Stílus

Garas és Kállai Noé bárkáján

Tizennyolc év kihagyás után újra filmet forgatott Sándor Pál. A Noé bárkájában a magyar film legnagyobb egyéniségei, Törőcsik Mari, Kállai Ferenc és Garas Dezső mellett feltűnik a fiatalabb generáció is: Alföldi Róbert, Pindroch Csaba, Stefanovics Angéla és Szabó Győző.

Noé bárkája

magyar, 2006
Rendező:
Sándor Pál
Forgatókönyv:
Sándor Pál ötlete alapján Tóth Zsuzsa
Operatőr:
Szabó Gábor
Zene:
Fogarasi László Yonderboi
Producer:
Sándor Pál
Szereplők:
Garas Dezső
Kállai Ferenc
Törőcsik Mari
Stefanovics Angéla
Szőke András
Badár Sándor
Szabó Győző
Bordán Adél
Jordán Tamás
Oszvald Marika
Ganxta Zolee

Vajon milyen ízig vérig mai embereket válogatna össze Sándor Pál filmrendező (Szeressük egymást gyerekek, Régi idők focija), ha egy hirtelen özönvíz pusztítana a földön, és Noéként bárkájába gyűjthetné azokat a sokszor bolondos, fura, vagy éppen tipikus figurákat, akik a mai Budapestet, és egyben mindennapi életünket hűen tükrözik? Valőszínűleg ugyanazt a sokszínű társaságot, akik a Noé bárkájának omladozó gangos házát lakják. Itt tengetik életüket egymással, mégis elzárkózva egymástól, hol ellenségesen, hol tudomást sem véve a másikról. Tipikus pesti bérház ez, sokunk minennpai életének színtere, ott magasodik a körút járdái fölött bölcsen és sokat látottan helyt állva a zavaros mindennapokban. Ennek a mocskos-gyönyörű háznak tizenhárom lakásában élnek a film szereplői, többek között a Törőcsik, Garas és Kállai által alakított három jó barát.

Sándor Pál igazi történetre várt

Sándor Pál lapunknak elmondta, hogy egyedül a három főszerep volt direkt az őket játszó színészek karakterére megírva, a többit néhány helyen kicsit átalakították, hogy jobban illeszkedjenek azokhoz, akik játsszák őket. A tapasztalt rendező öreg rókaként válogatta össze a csapatot, melyben helyet kaptak mindazok, akiket igazán tehetségesnek tart a fiatalabb színészek generációjából. Sándor Pál, mint mondja, azért nem rendezett ilyen hosszú időn át, mert egy igazi történetre, hangulatra várt. „Nekem minden filmem olyan, mint egy tükör, belenézek, és megtudom, éppen hol tartok. Gondolkodásban, érzésben, talán még emberségben is. A mi generációnk abból készít filmet, amit átélt” – mondja.

A rendező találkozásunkkor kissé fáradt volt, hiszen nem rég fejeződött be a film vágásának aprólékos folyamata, mely kerek nyolc hónapig tartott. Sándor Pál szerint a film formailag és ritmusában is a mai élet zaklatottságát próbálja megidézni. „Azt tűztem ki, hogy ha tudok még hatni, ha mai maradtam még, és a mondanivalóm befogadható, érthető és érdekes a mai ember számára, akkor jöhet a következő film”- válaszolta a rendező arra a kérdésre, hogy megint ilyen hosszú időt kell-e majd várni következő filmjére.

Garas és Kállai

Garas Dezső és Kállai Ferenc keményen készült a forgatások fizikai megpróbáltatásaira, hiszen koruk miatt sokszor nehéz volt a rájuk osztott 20-30 forgatási napot végigjátszani – mondta a rendező. Garas Dezső, Kállai Ferenc és Törőcsik Mari nevéhez összesen közel négyszáz film fűződik, és bár Garas és Kállai röviden játszottak már együtt, az igazi közös munkára eddig várni kellett. Garas Dezső Sándor Pál legtöbb filmjében játszott, és Stock Ede figuráját már életre keltette a Ripacsok című filmben, ahol partnerével, Kern Andrással egy bohócpárost alkottak. A forgatás során egy igazán különleges eseményt, egy szülinapot is ünnepelhetett a stáb, Kállai Ferenc nyolcvanadik életévét töltötte be.

Nagypapverseny a VI. kerületben

A hatodik kerületi ház mindennapjait egy nem mindennapi vetélkedő forgatja fel, ahol „Magyarország legjobb nagypapáját” keresik. Ide nevez be az unokáját (Stefanovics Angéla) egyedül nevelő nyugdíjas moziigazgató, Stock Ede (Garas Dezső). Természetesen a ház összes lakója ki akarja venni a részét a felkészülésből és az izgalmakból, észrevétlenül születnek meg az emberi kapcsolatok a közös cél érdekében. Mindenki a legjobb tudása szerint igyekszik segíteni, no és a segítség természetesen nem mindig önzetlen, hiszen a fődíj öt millió forint.

Alföldi mint lecsúszott értelmiségi

A film sajtótájékoztatóját stílusosan a Bárka színházban tartották, ennek a konferanszié szerepét magára vállaló Alföldi szerint több oka is van. Az egyik a címbeli egyezés a film és a színház közt, a másik közös pont pedig magának Alföldinek a személye, aki a film egyik szereplője, emellett pedig a Bárka igazgatója immár egy éve. Elmondása szerint mindannyiuk számára jutalomjáték volt film, igazi jó hangulatban telt a forgatás. „Megtiszteltetés volt olyan nagy színészekkel együtt játszani, mint Dezső bácsi, Feri bácsi és Marika” – mondja. A színész lapunknak azt is elárulta, hogy szerepe szerint egy lepattant értelmiségi családapát alakít, aki feleségével és négy gyermekével éldegél a lerobbant bérházban. A családapa rendkívül vonzódik a távol-keleti kultúra iránt, így a film egyik legviccesebb jelenetében indiai táncra tanítja Garast, hátha a vetélkedőn hasznát veszi. Emellett beavatja a pelenkázás rejtelmeibe is.

Pindroch Csaba és Szabó győző negyedszer együtt

Pindroch Csaba a sajtótájékoztató utáni kutyasétáltatás közben nem akarta lelőni a poént, annyit azonban megtudtunk, hogy egy mentőst alakít, akit mindenki csak Mentős Géza néven ismer, eredeti nevét senki nem tudja. Géza legnagyobb tudásaként a kézkötözés tudományát ajándékozza Stock Edének. Pindroch Csaba immár negyedszer dolgozik együtt a vásznon Szabó Győzővel, aki ezúttal Szalma Gézát, a levitézlett futballistát alakítja. A focista kezdetben cseppet sem szívélyes, mint inkább ellenséges a ház többi lakójával szemben. Szabó Győző szerint az általa alakított karakter, csakúgy mint a többi, jellemfejlődésen megy keresztül, s a közös cél által összekovácsolódott társaság őt is jobb emberré teszi. „Segítségnyújtása nem teljesen önzetlen – mosolyog huncutul a színész – hiszen a pénz nagy úr, s hogy mi lesz az ötmillió sorsa? Nos az majd a moziban kiderül.”

Badár és Szőke

Egy másik összeszokott páros is felbukkan a filmben, Szőke András és Badár Sándor, akik Mrázikékat alakítják, és hármasban éldegélnek egy hatalmas kutyával. Szőkének alaposan meggyűlt a baja a kutyával, akit szerepe szerint a filmbeli áradat idején ölében igyekszik kimenekíteni. A jelenet felvétele után mesélte, hogy ötször egymás után úgy próbált esni, hogy mindig ő kerüljön alulra, mert az állat pokolian félt a víztől.

A szereplők közt van Ganxta Zolee is, aki saját magát alakítja, és az egyik jelenetben rappelni tanítja Garas Dezsőt. A ház lakói között van még három színésznek készülő lány is, őket Kecskés Karina, Meskó Tímea és Martinovits Dorina kelti életre. Felbukkan a vásznon még Bordán Irén, Jordán tamás, Oszvald Marika, Verebes Linda, Kari Györgyi, Kiss Mari és Szarvas József is.

A filmet 2007. februárjában, a 38. Magyar Filszemlén mutatják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik