Élet-Stílus

CowParade: jól tejelt

Magyarországon először árvereztek el 43 köztéri alkotást – a CowParade teheneit – a Művészetek Palotájában. A aukción csaknem 20 millió forint jött össze a Mosolyország és a Bátor Tábor alapítványoknak.

A Művészetek Palotájában már a kék világítós tollakat osztó RTL-pólós lányokból látszott, hogy médiaeseményről van szó, amikor aztán Csonka András és Somló Tamás is megjelent, akkor már biztosak lehettünk benne. Csonka András egyébként azt est során még egyszer szerepet is kapott, amikor sikertelenül licitált az RTL Klub reggeli műsorában is szereplő kanapé-szerű Szerelemtehénre. A hazai celebritások közül jól vizsgázott Winkler Nóra, aki forgalomirányító rendőrt megszégyenítő karmozdulatokkal pörgette végig, hol tart a licit.

Harc a tehenekért

Az aukciónak érdekessége volt, hogy volt két 10 éves körüli srác is, akik olyan 400 ezer forintig el-ellicitáltak, de a millió fölötti magasságba csak a leggazdagabbak merészkedtek. A kulturkommandónk operatőrként jelenlévő tagja a másfél millióért elkelt tükrökkel borított Csordáskirálynő vevőjében Somodi Imrét vélte felfedezni. Az árverési csúcsot Ef Zámbó István alkotása jelentette, a Tehén szimbólumokkal, amiért valaki 1 millió 700 ezer forintot adott ki.

A tehenek kikiáltási ára egyébként 200 ezer forint volt, és a legtöbb esetben legalább a dupláján zárt az eladási érték. Így jött össze majdnem 20 millió forint az aukción. A licitálásból befolyt összeg 19 millió 740 ezer forintot tett ki. A közönségdíjas alkotás, a Rubicow, valamint Lossonczy Tamás Riska és társai nevű tehene is 700 ezer forintért kelt el. A korábban már említett két millió feletti tehén mellett feLugossy László Taotehenére is 1 millió 200 ezer forintért licitáltak.

Az árverés jótékony célú volt: a 41 tehén árának a felét a Mosolyország és a Bátor Tábor alapítványoknak utalják át a szervezők. A tehenek alkotói között a legkülönfélébb műfajban alkotó művészek találhatók: Bukta Imrét, Hencze Tamást, Szurcsik Józsefet, Zoób Katit, vagy a Ruttka Andrea-Ráday Mihály alkotópárost.

Csak nálunk volt balhé

A CowParade során Budapest különböző pontjain voltak láthatóak életnagyságú tehénszobrok. A kiállításra pályázó művészeknek üvegszálas tehénformák szolgáltak alapul, amelyeket kedvükre alakíthattak, felhasználhattak saját műveik megalkotásához. A CowParade-del a szervezők azt kívánták elérni, hogy a város polgárai a szó szoros értelmében testközelbe kerüljön a kortárs képzőművészet.


A világ eddig több mint 30 világvárosában valósultak meg köztéri kiállítások tehén szobrokból. 1998-ban Zürich volt az első, később csatlakozott hozzá – többek között – Chicago, New York, Manchester, Houston, Brüsszel, Stockholm, Prága, Varsó, Moszkva, London és Dublin. Mindenütt komoly közönségsiker fogadta az ötletet, és a legnevesebb médiumok kísérték figyelemmel a tehenek felállítását és sorsát.


Egyedül Magyarországon lett azonban botrányos a tehenek színrelépése. Július 3-án éjszaka ugyanis ismeretlen tettesek megrongálták, majd a Liberálisok Háza előtti füves térre vitték a Bazilika előtt a Szent István téren álló Jégkrémtehenet. Ezt követően műhelyben kellett restaurálni, hiszen nemcsak lefújták fehér festékkel, hanem el is törték. Ezután a Vörösmarty térre került, ahol régi fényében, nyelével az ott zajló építkezés felé fordulva álldogálhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik