Élet-Stílus

Újabb káprázatos felvételek a Marsról

Az Orbiter Mars-szonda egy hónapja állt alacsonyabb marskörüli pályára, és a napokban küldte el az első felvételeket, amelyek elképesztő közelségbe hozzák a vörös bolygó felszínét, és soha nem látott részleteket tárnak fel a kutatók előtt.

Habár csak próbafelvételről van szó, az eredmény mégis lenyűgöző. A “Mars Reconnaissance Orbiter” szondával, a háromszáz kilométeres magasságból készült nagy felbontású felvételeken, akár egy szék nagyságú felszíni objektum is jól kivehető.

A felvételek tanulmányozása során a kutatók elsősorban a víz nyomát keresik. A felvételeken látható agyag, jég és porszerű üledékrétegek váltakozása (akárcsak a bolygó sarkvidékén) nem túl régen lezajlott klímaváltozásra utal. Becslések szerint mintegy százezer évvel ezelőtti eseményről van szó.

A kutatók számára elsősorban az agyagos réteg érdekes, ugyanis ez a nedves környezet alkalmas lehetett az élet kialakulására. A víz nyomait ma már több helyen is felfedezni vélik. A déli féltekén, a Terra Sirenumnál lévő kráter közelében kis dombok és barázdák egykori olvadó jég jelenlétére utalnak, vagyis valószínűleg valamikor víz folyt ezen a területen. A képen látható terület szélessége mintegy 250 méter.

„A szonda segítségével sikerült a marsi völgyekről készült felvételeket elemezni. Kiderült, hogy az üledékképződés többféle módon ment végbe, azaz állóvízi és folyóvízi környezetben egyaránt” – nyilatkozta Scott Murchie, a NASA kutatója.

Az Orbiter egyik feladata a jövőben többek között, hogy alkalmas leszállópályát találjon a “Phoenix Mars Lander” nevű marsjáró számára, amelyet várhatóan 2008-ban indítanak útnak. Az azt követő évben, pedig egy másik marsjárót, a “Mars Science Laboratory”-t küldi fel a NASA, amely tulajdonképpen a jelenleg kutató Spirit és az Opportunity nagyobb és továbbfejlesztett verziója lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik