Élet-Stílus

Sci-fibe illő technológia a reptereken

Bizonyára sokan emlékeznek még a 1990-ben készült, Emlékmás című film egyik híres jelenetére, amikor Arnold Schwarzenegger keresztülsuhan a testét teljesen átvilágító röntgenfüggöny mögött, anélkül, hogy zsebeit vagy táskáját kiürítené. Ami 16 éve még csupán fantázia volt, az nemsokára valósággá válhat.

Yotam Margalit, a General Electric belbiztonsági csoport marketingvezetője egy múlt héten megtartott kétnapos repülésügyi konferencián olyan kezdeményezés részleteit ismertette, mely modernizálná a San Franciscó-i Nemzetközi Repülőtér biztonsági rendszerét – számolt be a CNet. Margalit elmondta, hogy cége immár egy éve működteti San Francisco repterénél kísérleti laboratóriumát, amelyet nemes egyszerűséggel „a jövő beléptető pontjának” hívnak.

Az új rendszer a szenzoros a hálózat mellett a röntgenképekből készítő 3D-s felvételeket készítő, úgynevezett számítógépesített tomográfiával kutat a csomagokba rejtett bombák után. Ezenkívül az írisz- és ujjlenyomat-elemző technika előnyeit is segítségül veszi az utasok azonosításához, valamint a robbanószerkezetek felismeréséhez, majd a begyűjtött információk alapján kiszámítja az adott egyén által jelentett potenciális veszélyt. Az új technika révén a laptopok a csomagban, a zoknik pedig a helyükön maradhatnak és a légi utazások kerékkötőinek számító biztonsági beléptető rendszerek pedig a múlté lehetnek.

„Olyan megoldást szeretnénk, amely magas százalékban talál, és kevés esetben hoz téves riasztást, illetve nem akadályozza a forgalmat, mivel az egész procedúra csupán 20-30 másodpercet rabolna el az utasok idejéből” – vázolta a helyzetet Margalit, aki a Washington Post oldalán látható az új szerkezettel. A GE laboratóriuma még csak most kezdi tesztelni – egyelőre önkéntes – utasokon az új rendszert, ám a vállalat reméli, hogy nemsokára állandó ellenőrzőpontot nyithat a San Franciscó-i Nemzetközi Repülőtéren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik