Élet-Stílus

Vivaldi és Mozart a Fassang-orgonaesten

Szeptember 23-án a Művészetek Palotájában Szabadi Vilmos és a Budapesti Vonósok közreműködésével Fassang László orgonaestre kerül sor.

A Bartók Béla Nemzeti hangversenyterem idén átadott büszkeségén, a világ egyik legnagyobb orgonáján ezúttal Antonio Vivaldi opus 3-as, L’estro armonico („Harmóniai szeszély”) című művánek Bach által átdolgozott változata szólal meg, valmint Mozart és Haydn Niemetz-féle zenélő masinákra született alkotásai, Händel népszerű orgonaversenye, a Kakukk és a csalogány, és Haydn ritkán hallható kettősversenye.

A Niemetz-masinák

A legkülönfélébb méretű és alakú mechanikus zenélő szerkezetek virágkora a 18. század közepétől a 19. század elejéig tartott. Az orgonából kölcsönzött fuvolaregiszter-sípokat tartalmazó masinákat, amelyek egyetlen főúri szalonból sem hiányozhattak, gyakran óraszerkezettel is összekapcsolták, s így a háziak akár minden órában más zenemű felhangzásában gyönyörködhettek. A fertődi Esterházy-kastélyban az 1780-as évektől több ilyen is működött – a táncoló párokkal díszített alkotástól az énekesmadarat formázón át a zenélő karosszékig. E csodálatos szerkezetek készítője Joseph Niemetz, vagy ahogy a leírások emlegetik, Pater Primitivus volt.

Egy korabeli feljegyzés így ír róla és műveiről: „Több műalkotását is megmutatta nekünk, amelyek, ha felhúzta őket, maguktól játszani kezdtek, és teljes Mozart- és Haydn-műveket szólaltattak meg a legszebb orgonahangon. Olyan pontosan játszottak, hogy a legkisebb előke, trilla vagy más díszítés sem sikkadt el”.

Zeneszerzők dolgoztak Niemetznek

A koncert kiemelkedően érdekes darabjai a Niemetz-féle zenélő masinákra született alkotások: Mozart f-moll fantáziája és K. 616-os jegyzékszámú Andantéja, valamint egy 1793-as szignálású órára írt, Haydntól származó műsorozat. A K. 608-as jegyzékszámot viselő f-moll fantázia, amely Mozart halálának évében született, rendkívül népszerűvé vált: Beethoven saját kezűleg másolta le, hogy tanulmányozhassa ezt a különleges remekművet, amely Schubert négykezes f-moll fantáziájához is fontos előképül szolgált.

Műsor:

Händel: Zenélő óra
Mozart: F-dúr andante, K. 616
Haydn: Zenélő óra (1793)
Mozart: f-moll fantázia, K. 608
Vivaldi: d-moll concerto hegedűre és orgonára, RV 541
Händel: F-dúr orgonaverseny („A kakukk és a csalogány”), HWV 295
Haydn: F-dúr concerto hegedűre és orgonára, Hob. XVIII:6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik