Élet-Stílus

2008-tól be kell gyűjteni a használt elemeket

Két év múlva minden uniós országban kötelező lesz a használt akkuk és elemek begyűjtése és újrafelhaszálása, miután két éven át tartó tárgyalássorozatot követően az EP kedden elfogadta az erről szóló irányelvet.

A használt elemek és akkumulátorok rendkívül veszélyesek lehetnek a környezetre, jelenleg mégis csupán hat uniós ország rendelkezik az ezek begyűjtésére vonatkozó szabályrendszerrel. A jogszabály korlátozza az elemek gyártásakor felhasználható kadmium és higany mennyiségét is.

Az uniós intézmények egyeztető bizottsága 2006. május 2-án állapodott meg az elemekről, akkumulátorokról és ezek hulladékáról szóló irányelvtervezet szövegében, így a parlament most harmadik olvasatban, várhatóan a végleges szöveget fogadta el nagy többséggel.

Évente mintegy 800 ezer tonna gépkocsi-akkumulátor, 190 ezer tonna ipari és 160 ezer tonna hordozható elem kerül az EU piacára. A használt akkumulátorok visszavitelét már eddig is előíró országokban 2002-ben a következő arányban sikerült a régi elemek begyűjtése: Belgium: 59, Ausztria 44, Németország 39, Hollandia 32, Franciaország 16 százalék. Az irányelvtervezet szerint 2012-ben minden országban el kell érni a 25, 2016-ra pedig a 45 százalékos arányt.

A jogszabály környezetbarátabb akkumulátorok és elemek előállítására ösztönözné, a használt termékek visszavételére és újrafelhasználására kötelezné a gyártókat, és a fogyasztók számára is megkönnyítené az egyes termékek közötti választást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik