Élet-Stílus

Nincs még vége a Blu-Ray/HD-DVD háborúnak

Mivel Blu-ray és HD-DVD lejátszókat alig lehet még kapni, így a két tábor vezetői inkább hangzatos szólamokkal és intenzív PR-kampánnyal próbálják meg felkelteni termékeik iránt a jövőbeni vásárlók érdeklődését.

Dacára az egyszer már kudarcot vallott próbálkozásnak, a Toshiba továbbra sem mondott le az éppen csak elrajtolt optikai formátumok egyesítéséről, amely érvelésük szerint mindkét tábornak kedvező lenne.

Howard Stringer, a japán Sony konszern első embere egy tokiói konferencián állt ki a Blu-ray szabvány mellett. A szakember több érvet is felsorolt: “Érzem, hogy a mérleg nyelve egyre inkább a Blu-ray felé billen. Ennek fő oka elsősorban az, hogy a mi szabványunk jóval nagyobb tárolókapacitást biztosít, mint a konkurens HD-DVD” – nyilatkozta Howard Stringer. “Amikor az ember egy új technológiával jelenik meg a piacon, akkor a felhasználóknak két lehetősége van: vagy a korábbi bevált, de olcsóbb technológiákat választják vagy egy olyan új technológiába fektetnek be, ami sok éven át elegendőnek bizonyulhat” – emelte ki Stringer.

A többcsatornás, különböző nyelvű audiosávok, az interaktív tartalmak és természetesen a nagy felbontású videók miatt jelentősen meg fog nőni az egy lemezen tárolt adatmennyiség. Ennek köszönhetően Stringer szerint a hollywoodi filmstúdiók hamarosan fel fogják ismerni, hogy az 50 GB tárolókapacitást kínáló Blu-ray korongok jobban megfelelnek majd igényeiknek, mint a maximum 30 GB tárolókapacitású kétrétegű HD-DVD diszkek. “Korábban ezt a tárolókapacitást még szinte luxusnak gondoltuk volna. Azonban hamarosan kelleni fog ekkora terület az adatok rögzítésére” – emelte ki beszédében a Sony első embere.

A vásárlók szempontjából azonban ezek még csak hangzatos szólamok, a szakemberek ugyanis kiemelik, hogy még sem a 30 GB tárolókapacitású HD-DVD, sem pedig az 50 GB tárolókapacitással büszkélkedő Blu-ray lemezeket nem lehet kapni egyetlen boltban sem. A tervek szerint a TDK az első egyszeresen írható Blu-ray korongokat az év végén dobja piacra, ezek ára 48 dollár lesz. Vagyis a két szabvány közötti választással a felhasználóknak még bőven van idejük várni, ráadásul lehet bármekkora tárkapacitású egy lemez, amíg nincs hozzá asztali és számítógépes író, addig innentől kezdve a vita ismét csak elméleti.

Egyesítés pártiak

A lehetőség ugyanakkor továbbra is megvan a szabványok egyesítésére, még akkor is, ha tavaly végleg kudarccal zárultak a tárgyalások. Igaz, az első termékek már legördültek a futószalagokról, ám a terjeszkedési fázis előtt még nem késő lépni az ügyben. A Toshiba ezt felismerve közölte, hogy továbbra sem mondtak le az éppen csak elrajtolt optikai formátumok egyesítéséről, amely érvelésük szerint mindkét tábornak kedvező lenne.

A vállalat terveiről Atsutoshi Nishida elnök beszélt a részvényesek számára megrendezett találkozón, kiemelve, hogy az eddigi fejlemények ellenére soha nem mondtak le a közös szabvány kidolgozásáról. Jóllehet korábban több alkalommal is megszakadtak az egyesítő tárgyalások, a jelek szerint a gyártó nem adja fel, és igyekszik meggyőzni a feleket, hogy egy ilyen lépés mindkét oldalnak hasznára válna.

“Szeretnénk megragadni az ezen a téren kínálkozó lehetőségeket” – jelentette ki Nishida a részvényesek előtt, rögtön hozzátéve, hogy elsőként valószínűleg az egymással konkuráló, egyáltalán nem kompatibilis termékek jelennek meg a boltokban. Ez utóbbi már meg is valósult, hiszen a tengerentúlon hetekkel ezelőtt elrajtoltak az első HD DVD lejátszók és kiadványok, míg a Blu-ray esetében a Samsung a napokban dobta piacra megoldását. A Toshiba eközben asztali felvevőjéről is lerántotta a leplet, igaz, ez egyelőre kizárólag Japánban jelenik meg, és a többi régiót illetően még csak a tervekről sem beszélnek.

Kérdés, hogy miért kötelezi el magát a cég a szabványok egyesítése mellett, amikor mindeddig éppen azon előnyét igyekezett minél jobban kihasználni, amelyre a korai megjelenés révén tett szert. Vajon túlságosan kemény feltételeket támaszt az árverseny – még ha a riválisok ebben nem is erőltetik meg magukat -, vagy annyira tartanak a Blu-ray nagyobb kapacitásától, hogy már nem reménykednek a vásárlók többségének meghódításában? A választ természetesen nem kapjuk meg a cégtől, amelynek vezetése elkötelezettségét és a felhasználók helyzetének javítását igyekszik hangsúlyozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik