Élet-Stílus

Microsoft: egy korszak vége

Bill Gates részleges visszavonulásával egy korszak záródik le a Microsoft és a számítástechnika nagy történelemkönyvében. Az 50 éves cégvezetőt lehet szeretni és utálni, ám az érdemeit elvitatni nem lehet, hiszen egy kis vállalkozásból a világ egyik legnagyobb cégét teremtette meg.

A Microsoft és Bill Gates neve már a cég megalakulása óta összeforrt és elképzelhetetlen volt az egyik a másik nélkül. Ám ennek lassan vége, mivel a redmondi vállalat alapítója bejelentette, hogy fokozatosan felhagy cége napi ügyleteinek irányításával, s 2008 júliusától már csak stratégiai tanácsadóként fog a vállalatnál dolgozni. Bill Gates ugyanakkor megtartja az elnöki székét, ám bejelentése szerint mostantól több időt szeretne szentelni alapítványának.

A visszavonulása pedig nem kevesebbet jelent, mint egy korszak végét, hiszen közreműködésével a Microsoft a világ egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát, amely mára a föld több mint 90 országában van jelen, s dolgozóinak a száma pedig meghaladja az 57 ezer főt. Lássuk, hogy az 50 éves cégvezető hogyan is érte el mindezt.

Bill Gates-történelem

William Bill H. Gates 1955-ben egy ügyvéd és egy tanárnő egyetlen fiaként látta meg a napvilágot. A számítástechnikában való tehetsége már korán, 13 éves korában megmutatkozott, amikor programozni kezdett. Hamar sikerült elsajátítania a BASIC programnyelvet, így rövidesen már egy szoftvercég programjaiban kereste a hibákat. 1973-ban az ifjú Gates a Harvard Egyetem hallgatója lett, ahol Steve Ballmerrel, a Microsoft későbbi elnök-vezérigazgatójával osztozott egy kollégiumi szobán.

Egyetemi évei alatt tovább tökéletesíti BASIC-ismereteit, amelynek köszönhetően iskolai barátjával Paul Allennel megírja az Altair 8800 típusú otthoni számítógépekre szánt programozási nyelvet. Programjuk nagy sikernek bizonyult, így 1975-ben megalapítják a Microsoftot. Kezdetben még csak kisgépekre árultak értelmezőket és fordítókat, ám ezek után következett a nagy áttörés.

Történt ugyanis, hogy az IBM egy operációs rendszert keresett az újonnan megindítandó PC nevű gépcsaládjához. A tét nem volt kicsi, hiszen az IBM új terméke forradalmat indított el a számítástechnikában, s azon vállalat, amely az operációs rendszert szállíthatta hozzá, szintén hatalmas sikerre volt ítélve. Kezdetben azonban ez nem a Microsoft volt, ám a másik vállalat nem volt képes az IBM-mel megegyezni, s ekkor jött Bill Gates. Megegyezett a számítógépgyártóval, majd 50 ezer dollárért gyorsan megvette egy Tim Patterson nevű programozó QDOS nevű operációs rendszerét, amelyet kijavított, átdolgozott és így már kész is volt az MS-DOS első változata.

Innentől pedig minden ment a maga útján. A DOS fejlődött, az IBM nyílt architektúrája pedig terjedt. Megjelent a Windows első verziója, amely sok fejlődés után 1995-ben felváltotta a korábban oly sikeres DOS operációs rendszert. Bill Gates pedig szépen lassan egyre feljebb tornázta magát a világ leggazdagabb embereinek a listáján. A Microsoft pedig folyamatosan fejlődött, s egyre több és több szoftvert vett fel palettájára. Megkezdődött a World, az Excel, a Windows NT fejlesztése. Az internet elterjedését egy kis késéssel az Explorer elterjedése is követte. Ma pedig már ott tartunk, hogy a Microsoft nemcsak szoftvert fejleszt, hanem már a konzolok piacán is komolyan megvetette a lábát.
Persze a siker nem járt könnyen, sok perrel és kártérítéssel volt kikövezve. Sokszor vádolták a Microsoftot, hogy néhány termékével monopolhelyzetbe hozta magát egyes szoftverek piacán, s habár ezek sokszor igaznak bizonyultak, mégsem rendítették meg a céget.

Jó ügyért

Bill Gates mára már a világ leggazdagabb embere. Vagyonát 50 milliárd dollárra becsülik, amelynek 95 százalékát azonban – saját bevallása szerint – szeretné jótékony célokra költeni. S ezen okból gondolja talán úgy, hogy minél több és több időt kell eltöltenie a feleségével alapított Bill and Melinda Gates Alapítványnál. A szervezet eddig 7, 5 milliárdot adományozott. Célja az AIDS, a malária, a tuberkulózis és a szegénység elleni küzdelem. Jótékonyságáért pedig már megkapta az első kitüntetést, hiszen tavaly a Time magazin a U2 frontembere mellett a Gates házaspárt választotta az év emberének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik