Élet-Stílus

Elbukott a netsemlegesség ügye

admin
admin

2006. 06. 13. 14:11

Az internet semlegességének ügye egyre többször vetődik fel mostanában. Az amerikai szenátus egy törvényben rögzíthette volna az internethasználat egyik legfontosabb jogát, de a szavazáson a tervezet elbukott.

A jogi bizottság néhány hete 20-13 arányban elfogadta az internet semlegességéről szóló javaslatot, amely előtt ezzel megnyílt az út a törvénnyé válás felé. A nagyobb internetes cégek – mint például a Google, a Microsoft vagy a Yahoo – meglepetésszerű győzelemként értékelték a döntést, ezzel még nem zárult le a vita, hiszen az energetikai és kereskedelmi bizottság egy ezzel többnyire ellenkező értelmű javaslat mellett foglalt állást.

Amint arról az elmúlt hetekben beszámoltunk, az ügy igen nagy vitákat váltott ki a képviselőházon belül. A végleges döntés jelentős következményeket vonhat maga után, és az otthoni internetezők életét is befolyásolhatja. A szolgáltatók a különdíj felszámításával megnyíló prémiumvonalak és -elérhetőségek előnyeit hangoztatják, míg az ellenzők – köztük a már említett nagyobb internetes cégek – attól tartanak, hogy ez egyfajta adóként nehezedik majd rájuk, és a legrosszabb eset válik valóra, amelyben korlátozhatják a felhasználók mozgását. Előfordulhat ugyanis, hogy a szolgáltatók elzárják előfizetőik elől a konkurensek oldalait, bármennyire is igyekeznek az érintett cégek minimalizálni ennek esélyeit.

A jogi bizottság tehát állást foglalt a semlegesség biztosítása mellett, ám javaslatuk szemben áll az energetikai és kereskedelmi bizottság COPE névre hallgató kezdeményezésével, amelyből hiányoznak ezek a megszorítások. Ez utóbbi testület republikánus vezetője a bíróságokra bízná az egyes ügyek eldöntését, miközben szabad kezet engedne a szolgáltatóknak, akik minden bizonnyal csak erre várnak, és rögtön megalkotnák saját prémiumcsomagjaikat, amelyekben gyorsabb és könnyebb elérést ígérnek majd némi felárért cserébe.

A szenátus 2006-ban jóváhagyott telekommunikációs törvénye az internet semelegességével egyáltalán nem foglalkozott, így most egy ezen törvényhez íródott kiegészítés kerülhetett a döntéshozók elé. A módosítás arra törekedett volna, hogy a szélessáv-szolgáltatók diszkrimináljanak, vagy előnyben részesítsenek egyes tartalomtulajdonosokat a minőséget alapul véve.

A döntés végül a módosítás ellen szólt, mivel 269 ellenszavazat mellett mindössze 159 támogatót volt képes a javaslat meggyőzni a fontosságáról. A döntés legjobban az olyan tartalomtulajdonosokat súlytotta, mint a Google, a Microsoft, az eBay vagy a Yahoo.

Győzelmet könyvelhettek el azonban a nagyobb hardvergyártók – köztük a 3M, a Cisco és a Qualcomm –, amelyek korábban levélben hívták fel az amerikai kongresszus figyelmét az internet semlegességét biztosító javaslat elvetésének jelentőségére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.