Élet-Stílus

Indulhat a szén-dioxid-üzlet

admin
admin

2006. 01. 04. 15:41

Heteken belül beindulhat Magyarországon a szén-dioxid kibocsátását korlátozó emissziókereskedelmi rendszer – mondta Feiler József, a környezetvédelmi tárca (KVM)osztályvezetője.

A rendszer alá tartozó 229 létesítmény üzemeltetői a jogszabályok életbelépésével, azaz a rendszer kihirdetésével szereznek majd tudomást arról, hogy pontosan mennyi kibocsátási egységgel gazdálkodhatnak. A vállalatok kvótamennyiségük ismeretében dönthetnek, hogy többlettel rendelkezve eladják-e a kvótafeleslegüket, vagy hiány esetén kvótát kell vásárolniuk. A KVM adatai szerint Magyarország 93 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kvótával gazdálkodhat, amelynek 98,5 százalékát az üvegházhatásért leginkább felelős cégek között térítésmentesen oszthatja szét, 1,5 százalékot pedig aukción értékesíthet.


Az osztályvezető elmondta: a kibocsátásüzlet megkezdéséhez kormányrendeletben kell kihirdetni azt a nemzeti kiosztási tervet, amely tartalmazza az éghajlatvédelmet szolgáló európai uniós rendszerbe tartozó cégek szén-dioxid-kvótáit. A kiosztási tervet a kormány december végén határozatban már elfogadta, és hamarosan elküldi az Európai Bizottságnak jóváhagyásra – közölte Feiler. Az osztályvezető utalt arra, hogy a klímaváltozásért felelős szén-dioxid-kibocsátás korlátozását célzó rendszer elvileg már 2005-től érvényben van az egész unióban, ám a kvótákat a létesítmények szintjén meghatározó kiosztási terv elfogadásával a tagállamok többsége késlekedett.

A kvóta döntő többségét a 20 megawattnál nagyobb kapacitású tüzelőberendezések, illetve az olajfinomítók, a vaskohászat és acéltermelés és a cementgyártás kapja. A rendszerben uniós szinten mintegy 12 ezer cég vesz részt.
Az emissziókereskedelem eddig 13 országban indult el – közölte Feiler. A magyarországi kvótákat ágazati szinten meghatározó nemzeti kiosztási tervet már 2004 decemberében elfogadta az EU, így a rendszer elvileg 2005 január elejétől érvényben van, és opciós üzletekkel már zajlik a kvótakereskedés. Ugyanakkor a kibocsátási engedélyek kiadása, a kibocsátási egységek létesítményenkénti elosztása, a kereskedelem ellenőrzése és a tranzakciók hitelesítése mind a cégek szintjén meghatározott, jelenleg Brüsszelben jóváhagyásra váró kormányhatározat függvénye – mutatott rá Feiler József.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.