Belföld

Elítélték a Ráday utcai kollégiumot felgyújtó, és ezzel egy négygyermekes apa halálát okozó kamaszokat

Ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék annak a három kamasznak az ügyében, akik 2019 januárjában felgyújtották a Ráday utcai kollégiumot. A tűzeset következtében egy négygyermekes apuka vesztette életét.

A fiatalok, akik közül kettő 15 éves, harmadik társuk pedig 16 éves volt jakkor, amikor kitalálták, hogy felgyújtanak valamit azért, hogy ne unatkozzanak. Acetont vásároltak a közeli kisboltban és leszakítottak egy darabot egy köztéri plakátból. Amikor a IX. kerületi Markusovszky térre értek, meglátták a Ráday utcai kollégiumnak a tér felé eső, használaton kívüli bejáratát, aminek egy matrac volt nekitámasztva.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerin a  gyújtás pillanatáig mindhárman hezitáltak, végül este fél kilenckor az elsőrendű vádlott meggyújtotta a matracot, majd mindhárman elfutottak a helyszínről. A keletkezett tűz gyorsan átterjedt az egész épületre.

A füstöt érzékelő lakók azonnal megkezdték az épület elhagyását. Egy többgyermekes férfi későn vette észre a kialakult tüzet, helyismeret hiányában pedig rosszul választotta meg a menekülési utat, amely során belélegezte a forró levegőt, majd a harmadik emeleti lépcsőfordulóban összeesett és meghalt.

Kapcsolódó
Vallottak a négygyermekes apa halálát okozó Ráday utcai kollégiumot felgyújtó kamaszok
Egy fiú mindent bevallott, két társa viszont csak részben ismerte el a felelősségét a bíróságon.

A kollégiumból, valamint a mellette lévő társasházból összesen 140 embernek kellett kimenekülnie. A tűz miatt szükségessé vált az épület elbontása, ennek költsége közel 220 millió forint volt, a kollégiumi szárny újraépítési költsége pedig csaknem négy milliárd forint. A kollégiumi szobák berendezéseiben több mint 40 millió forint értékű kár keletkezett, míg a diákotthonban lakókat 15 millió forintot is meghaladó kár érte.

Sós József bíró az ítélet szóbeli indokolásában nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a bíróság nem terjeszkedhet túl a vádiratban foglaltakon, azt ugyanakkor megállapította, hogy számtalan szabálytalanság vezetett ahhoz, hogy egy matrac felgyújtása ennyire súlyos következménnyel járjon.

A főbűnös két év fogházbüntetést kapott gondatlanságból elkövetett közveszély okozás vétsége miatt, de a büntetését négy év próbaidőre felfüggesztették.

Társait 240 óra, illetve 280 óra közérdekű munka büntetésre ítélték bűnsegédként elkövetett garázdaság bűntette miatt. a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy az elkövetők megbánták a cselekmény elkövetésé. A döntés ellen az ügyészség képviselője, valamint az I. rendű vádlott és védője jelentett be fellebbezést. Az egyik társa és védője három nap gondolkozási időt tartott fent a jogorvoslati nyilatkozatra, míg a harmadik fiú és védője tudomásul vette a döntést

Ajánlott videó

Olvasói sztorik