police.hu
Belföld

Vallottak a négygyermekes apa halálát okozó Ráday utcai kollégiumot felgyújtó kamaszok

Kedden az előkészületi üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak a három kamasznak a büntetőpere, akik 2019 januárjában felgyújtották a Ráday utcai kollégiumot. A tűzeset következtében egy négygyermekes apuka életét vesztette.

A vádirat szerint a fiatalok, akik közül kettő 15 éves, harmadik társuk pedig 16 éves volt januárban, amikor kitalálták, hogy felgyújtanak valamit azért, hogy ne unatkozzanak. Acetont vásároltak és leszakítottak egy darabot egy köztéri plakátból. Amikor a IX. kerületi Markusovszky térre értek, meglátták a Ráday utcai kollégiumnak a tér felé eső, használaton kívüli bejáratát, aminek egy matrac volt nekitámasztva.

A fiúk elhatározták, hogy ezt gyújtják fel. Azért, hogy járókelők ne legyenek a környéken, az esti órákban gyújtották fel az ágybetétet úgy, hogy az egyik 15 éves lelocsolta acetonnal és a 16 évestől átvett öngyújtóval felgyújtotta. A matracot társai takarásában gyújtotta meg.

A matrac azonnal lángra kapott, a fiúk elszaladtak. A tűz felhevítette a bejárat fémajtaját, az pedig meggyújtotta a túloldalán levő bútorzatot. A lángok szétterjedtek az épületben, és közveszély keletkezett. Az egyik kollégiumi szobában tartózkodó férfi későn észlelte a tüzet, majd menekülés közben a forró levegő belélegzése miatt összeesett és életét vesztette.

A kollégiumból, valamint a mellette lévő társasházból összesen 140 embernek kellett kimenekülnie. A tűz miatt szükségessé vált az épület elbontása, ennek költsége közel 220 millió forint volt, a kollégiumi szárny újraépítési költsége pedig csaknem négy milliárd forint. A kollégiumi szobák berendezéseiben több mint 40 millió forint értékű kár keletkezett, míg a diákotthonban lakókat 15 millió forintot is meghaladó kár érte.

Az ügyészség fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyek gyakorlásától eltiltást kért az elkövetőkre. A vád tárgyává tett bűncselekményt a törvény felnőttek esetén öttől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel bünteti. Azonban a bűncselekmény elkövetésekor tizenhatodik életévét be nem töltött fiatalokra legfeljebb 10, a tizenhatodik életévét betöltöttre pedig maximum 15 év szabható ki.

Az egyik fiatalabbik kamasz annyiban ismerte el a bűnösségét a mai előkészületi ülésen, hogy meggyújtotta a matracot, az idősebbik társa pedig csak annyiban, hogy ő adta át neki az öngyújtót. A harmadik fiú azonban mindent váddal egyezően beismert, azonban a tárgyaláshoz való jogáról ő sem mondott le. A három fiatal  egyöntetűen sajnálatát fejezte ki a négygyermekes apuka halála miatt.

Ezt követően a vád, a védelem és a sértetti képviselő  is előadták bizonyítási indítványaikat, majd a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Az első tárgyalás szeptember 22-én lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.