Belépett az árhullám az országba, jön a legnehezebb rész – árvízinfót tartott Orbán Viktor

A miniszterelnök közölte, 544 kilométeren van védekezés az országban, a legnagyobb részben harmadfokú készültség.

Szerda hajnalban belépett Magyarországra az árhullám várhatóan legmagasabb szintje, így mostantól az a feladat, hogy nyugatról lekísérjük azt a délre, hogy Szerbia felé elhagyja az országot. Ez a feladata a vízügyeseknek, a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a belügynek és a civileknek is – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel megtartott árvízinfóján.

Mint mondta, ez a legnehezebb időszak: mától számítva úgy hét nyolc-nap lehet, amíg az árhullám levonul Magyarországon. A miniszterelnök szerint jövő csütörtökön hagyhatja el az árhullám az országot.

A kormányfő szerint jó hír, hogy nem várható eső. „Az időjósok szerint, amely lassan tudománnyá fejlődik, a jövő héten nem lesz eső” – mondta, hozzátéve, hogy ha száraz időszakban kell védekezni, akkor a ma mért legmagasabb vízszintnél nem lesz rosszabb a helyzet, ezzel lehet számolni. Közölte azt is, hogy minden jelenlegi tudás arra utal, hogy a 2013-asnál enyhébb áradás jöhet, így minden eseményt ismerünk már és tudjuk, hogyan kell védekezni. Tehát ismert és várt eseményekre kell felkészülni.

Jövök le az árral a Dunán, látom a védekezésben résztvevőket, ellenőrzöm a munkájukat, ők magabiztosak és nyugodtak

– mondta a miniszterelnök, azzal, hogy ő mindig ott van, ahol a legnagyobb a gond. Közölte, kétfajta védelmi szakasz van: államilag és önkormányzati szinten védett szakaszok. Előbbi száz százalékon áll, utóbbi minden esetben meghaladja az 50 százalékos készültséget. Hozzátette, az operatív törzs szerdai ülésének egyik legfontosabb pontja volt, hogy miként hangolják össze a legoptimálisabban az önkormányzati és az állami védekezés munkálatait. Szerinte ez működni fog, Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett az ülésen. Kérdésre elmondta, hogy a kormány együttműködése a fővárossal jó.

A miniszterelnök közölte,

544 kilométeren védekezünk a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon, ebből 127 kilométeren I. fokú, 192 km-es szakaszon II. fokú, és 225 km-en III. fokú, vagyis a legmagasabb a készültség.

Szombat délután-estefelé tetőzhet a fővárosban a folyó, nagyjából 40 centiméterrel lejjebb, mint 2013-ban – mondta Orbán, és utalt arra, hogy a rakpartokat jövő hét közepe-vége felé nyithatják meg a forgalom előtt.

A miniszterelnök felsorolta azt is, kik vesznek részt a védekezésben, mint mondta, az önkénteseket nem számolva 4392 fő vesz részt munkálatokban. Ebből:

Orbán Viktor kitért az ártérben való építkezésekre is. Azt mondta:

Egyszer nézzük már meg, hogy mégis ki és mikor és miért adott ki engedélyeket arra, hogy ártérben építsünk házakat.

Szerinte Pilismarót kritikus hely az árvízhelyzetben, és nehéz, szinte lehetetlen a lakóházakat védeni. Szintén nehéznek nevezte a Margit-szigetet, és szerinte a HÉV-et lehet, hogy leállítják, de erről már a közlekedési szakemberek döntenek.

Hozzátette, nehéz lehet még a helyzet Dunabogdány, Tahitótfalu és Leányfalu esetében is. Úgy vélte, itt lesz szükség önkéntesekre. Kiemelte, hogy a 2-es utat péntektől le kell zárni Vácnál, Kismaros pedig mindig nehéz, ott is a település jelentős része áll az ártérben.

Orbán ezután felsorolta az elmúlt évek vízvédelmi beruházásait, amelyekkel Győr és Budapest is könnyebb helyzet előtt áll a következő napokban.

Az önbizalmunk ne csapjon át túlzott magabiztosságba, hadd ne mondjam, nagyképűségbe, mert akkor lankad a fegyelem, maradjunk élesek!

– közölte a kormányfő, azzal, hogy minden nagyobb baj nélkül „kísérjük ki” a magas az árhullámot a szerb határig.