Karácsony: A hét második felében érkezik az évtized legnagyobb árhulláma

Harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon.

Ma nulla óra óta harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon: a hét második felében érkezik az évtized legnagyobb árhulláma

– közölte hétfő reggel Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester a posztban emlékeztetett, hogy a hétvégén a vízügyi szakemberek „számtalan, kívülről sokszor nem is látható védelmi intézkedést tettek meg, így kifolyókat és zsilipeket zártak le, felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre, kikötőpontokat építettek ki”.

Egyúttal jelezte, hogy a védekezést szolgáló, föld alatti felkészülés utolsó lépései hétfőn történnek meg, ahogy hétfő este nyolctól zárják le a budai és pesti alsó rakpartot is.

Az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna az alsó rakpartot

– írta, és fokozott óvatosságot kért mindenkitől, aki a Duna közelébe megy a következő napokban. Karácsony bejegyzése szerint egymillió homokzsák rendelkezésre állásáról gondoskodik a Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezéshez igénybe vett alvállalkozókkal közösen; ebből hozzávetőlegesen 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni.

Az időjárás egyelőre nem segíti az árvízvédelmet: marad az esős idő, több megyére figyelmeztetést adtak ki.