Szentkirályi Alexandra az Airbnb-ről szóló terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást fog szorgalmazni budapesti és akár országos szinten

Szerinte nagyban befolyásolhatja a budapestiek jövőjét és kihathat az országos szabályozásra is.

Szentkirályi Alexandra a rövid távra kiadható lakások jövőjéről szóló terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást fog javasolni a kormánynak Budapesten és akár országosan is.

Terézváros fontos döntést hoz a napokban, ami mindannyiunkat érinthet. A Budapest VI. kerületében élők dönthetnek az Airbnb, azaz a kerületben rövid távra kiadható lakások jövőjéről

mondta a Fidesz fővárosi elnöke, egykori főpolgármester-jelöltje egy Facebook Reels-videóban. Szentkirályi elmondta, hogy vannak olyan lakók, akiket zavar, hogy folyamatosan turisták élnek a szomszédban, ugyanakkor szerinte a helyi turizmust fellendíti a forgalom.

Elmondta azt is, hogy bármilyen döntést is hoznak az emberek, javasolni fogja a kormánynak, hozzon Budapesten és akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

A helyi népszavazáson mindenki elmondhatja a véleményét, és nekünk, politikusoknak az a feladatunk, hogy ezt a véleményt tudomásul vegyük és képviseljük

– mondta Szentkirályi, aki éppen ezért figyelemmel kíséri a terézvárosi népszavazást, amely szerinte nagyban befolyásolhatja a budapestiek jövőjét és kihathat az országos szabályozásra is.

Budapesten kilenc év alatt megháromszorozódott az Airbnb-lakások száma, a VI. kerületben van a második legtöbb, rövid távra kiadott lakás. Az önkormányzat a lakhatási gondok és a terézvárosiak panaszai miatt egy két hétig tartó szavazást írt ki. A szeptember 2-tól szeptember 15-éig tartó voksoláson során egyetlen kérdésre vár választ a momentumos Soproni Tamás vezette önkormányzat a 16 éven felüli, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező VI. kerületiektől: „Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?”

Kapcsolódó
„Be kell-e tiltani a kutyatartást a lakásban azért, mert némelyik ugat?” – az Airbnb megfojtásáról voksolnak a Terézvárosban
A VI. kerületi önkormányzat inkább korlátozna, ám ehhez eszköztelen, ezért Soproni Tamásék ügydöntő népszavazást kezdeményeztek a rövid távú lakáskiadás tiltásáról.