Elhitették a külföldiekkel, hogy rosszak a bulinegyedben lévő bankautomaták, majd durván lehúzták őket

Öt férfi ellen emeltek vádat.

Vádat emelt a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azzal az öt férfival szemben, akik belvárosi ATM-eknél hitették el pénzt felvevő külföldiekkel, hogy nem működik a készülék, majd abból a sértettek néhány másodperc elteltével kiadott pénzét ellopták.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a vádlottak 2022 szeptemberétől decemberéig a VII. kerületben, a Kazinczy utcában található bankautomatáknál készpénzt felvenni szándékozó külföldiek sérelmére követtek el bűncselekményeket. Azt használták ki, hogy a bankautomaták működési mechanizmusa késleltetett, mivel a kijelző a készpénzkiadást megelőzően, a központi szerverrel történő kapcsolatfelvétel idejére, egy kis időre elsötétül.

Az elkövetéskor a férfiak egyike segítséget ajánlott fel az automaták kezeléséhez, azt hazudva a külföldieknek, hogy a pénzfelvétel kezelési költsége alacsonyabb, ha a gép magyar nyelvre van állítva, ezután elindította a pénzfelvételt, azonban az elsötétedéskor elhitette velük, hogy a pénzkiadó automata nem működik, és átkísérte őket egy másik géphez.

Ezalatt figyelő társai a kiadott pénzt eltették, és azon a bűnelkövetők később megosztoztak. A vádlottak három külföldi embernek összesen 360 ezer forint kárt okoztak. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az öt férfit – részben üzletszerű – lopásokkal vádolja, három emberrel szemben végrehajtandó börtön-, társaik ellen felfüggesztett fogházbüntetést, egyes vádlottakkal szemben pedig a gazdagodás erejéig vagyonelkobzást is indítványoz.