Visszavonja a kitüntetést a fideszes a polgármester a pedofiliával gyanúsított katolikus paptól

Róbert atyát a múlt héten függesztették fel.  

Kecskemét polgármestere kezdeményezi annak a díjnak a visszavonását, amellyel a városvezetés még 2017-ben tüntette ki a pedofíliával gyanúsított katolikus papot –írta a Telexnek küldött válaszában Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

H. Róbert volt az kecskeméti plébános, akit felfüggesztett a katolikus egyház, miután kiderült, hogy évekkel korábban súlyos szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen. Az esetről a Pesti Srácok írt részletesen a múlt héten, megemlítve, hogy Róbert atya áldozatai között lehetett olyan fiatal is, akit kilencévesen hálózott be Zala megyében.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye átfogó vizsgálatot rendelt el, emellett H. ügyét a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodának küldte fel kivizsgálásra.

A Népszavának arról, hogy H. plébános érintett az ügyben, elsőként Józsa Bálint, a Momentum kecskeméti elnöke beszélt, aki oda jár templomba, ahol ő misézett. H. Róbert jó fideszes kapcsolatokkal rendelkezik, a melegpartikra járó és pornóoldalakra is felkerült Bese Gergőhöz hasonlóan elkötelezett támogatója volt a kormánypártoknak a katolikus egyházon belül, írta a napilap.

2017-ben például Kecskemét kormánypárti önkormányzata Ifjúság a Közösségért Díjjal jutalmazta, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Facebook-oldalán „a keresztény ifjúság nevelésében végzett kiemelkedő tevékenységéért” méltatta. H. pedig a 2019-es kampányhajrában átadta a pulpitust a templomban a városvezetőnek, aki felszólította a híveket, hogy őket támogassák a választáson.

A plébános a fideszes politikusokkal ápolt jó kapcsolata miatt az egyházra gyakorolt pártbefolyás egyik arcává vált, amiről több fotó is tanúskodik, írta a Népszava. Az egyiken, például, Font Sándor, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős KDNP-s államtitkára, Salacz László és Szeberényi Gyula Tamás, szintén Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőkkel látható egy közös eseményen.