Este volt egy kis földrengés Móron

Aki az epicentrumon ült, érezte.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint 2024. szeptember 06-án 18 órakor 2,3 magnitúdójú földrengés keletkezett Magyarországon, Mór városától öt kilométerre délnyugatra.

A lakosság az epicentrum közelében érezhette a rengést.

Minderről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság értesítette a nagyközönséget.

Azt is tudni, hogy „károkról nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez”.

A minap, egész pontosan hétfő reggel 7 óra 10 perckor Pécstől tizenöt kilométerre keletre regisztráltak 2,2-es magnitúdójú földrengést.

Belefér némi edukáció?

Ha igen, akkor pár mondat arról, hogy mi is az a magnitúdó: hát a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszáma, mégpedig a Charles F. Richter, amerikai szeizmológus által 1935-ben a kaliforniai földrengések jellemzésére bevezetett skála szerint.

Ahogy egy szakoldal írja: a magnitudó a földrengéskor a fészekben felszabaduló energia logaritmusával arányos, egy magnitudófokozat növekedés mintegy 32-szeres energia növekedést jelent.

(Az esti móri és a hétfői pécsi rengés között 0,1 magnitúdó volt a különbség.)

Egy 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb (20 kt-ás, nagasaki méretű) atombomba robbanásakor. Az eddig műszeresen megfigyelt legnagyobb földrengés magnitudója, 9,5 körül volt (Chile, 1960). Ez mintegy 66 000 000 előbbi méretű atombomba energiájával volt egyenértékű.

Címkék: földrengésmór