Jogerősen is életfogytiglant kaphat a nyírvasvári férfi, aki élve elásta a párját az istállóban

A bűnösségét tagadó férfi felmentésért fellebbezett.

Jogerősen is életfogytiglant kaphat az a nyírvasvári férfi, aki, két és fél évvel ezelőtt, élve elásta a párját az istállóban. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt, hogy a táblabíróság hagyja helyben R. M. korábbi büntetését.

Az ítélet tényállása szerint R.M. és a későbbi áldozata 2021 óta éltek élettársi kapcsolatban. A férfi féltékenysége miatt gyakori volt a veszekedés közöttük. A vitáik során a férfi rendszeresen bántalmazta a párját, ezért a nő többször is elhagyta a férfit, azonban mindig visszatért hozzá.

A bűncselekmény előtt újból összevesztek, majd a férfi, fahasábbal és húsklopfolóval, összeverte a nőt. Két nappal később a férfi arra ért haza a munkából, hogy a párja eszméletlenül fekszik a hálószobában. Attól tartott, hogy büntetőeljárás indul ellene, ezért ásott egy mély gödröt a házuk udvarán található istállóba és az eszméletlen, de még életjeleket mutató nőt elásta úgy, hogy előtte az alsó- és felsőtestére is szemeteszsákot húzott. A nő halálát az élve eltemetéssel járó fulladás okozta.

Az emberöléssel gyanúsított férfi a rendőrségi kihallgatásán elismerte, hogy már többször is bántalmazta a nőt. Az utolsó nappal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy azt hitte, hogy meghalt az élettársa és azért ásta el, mert megijedt a cselekménye következményeitől. R:M. életfogytiglant kapott első fokon, azzal, hogy 25 év múlva bocsátható szabadlábra a leghamarabb, feltételesen.

A fellebbviteli főügyészség közleménye szerint a férfi részben beismerte a párja bántalmazását a bírósági eljárás során, azonban mindvégig tagadta, hogy ő okozta a nő halálát. Az ítélet ellen enyhítésért, védője felmentésért és a bűncselekmény enyhébb minősítéséért is fellebbezett. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a férfi tisztában volt tettével és annak következményeivel, s tudatosan, tervszerűen vitte véghez cselekményét. Nagyfokú féltékenysége motiválta, indulatait nem tudta kezelni, ezért bántalmazta élettársát, majd, a tettének leplezése érdekében, a nőt élve elásta.

A férfi már korábban is ült erőszakos bűncselekmények miatt, de ez sem tartotta vissza attól, hogy újabb súlyos bűncselekményt elkövessen. Nincs törvényes indok arra, hogy enyhébb büntetést kapjon.