Októbertől indul az új ügyeleti rendszer Budapesten

A mentőszolgálat lesz a felelős az ellátásért.

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben – mondta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az M1 csatorna hétfő reggeli műsorában.

Békássy Szabolcs közölte: vidéken több hónapos tapasztalat gyűlt össze az új struktúrával kapcsolatban, és ez az új ügyeleti rendszer indul majd október elején a fővárosban is.

Kiemelte: szét kell választani a háziorvosok rendelési és rendelkezésre állási idejét, valamint az ügyeletben töltött idejét, előbbit továbbra is az önkormányzatokkal kötött, feladatellátási szerződéseik szabályozzák. A kormány javaslata továbbra is az, hogy a háziorvosoknak legyenek délutáni rendeléseik, ez fogja biztosítani a lakosság jobb hozzáférését az alapellátáshoz, de ez – mint mondta – független az ügyelettől.

Ha valakinél valódi sürgős ellátást igénylő állapot lép fel, azt továbbra is a mentés keretén belül kell ellátni, ami az Országos Mentőszolgálatra tartozik. Az olyan jellegű feladatokra, amelyek a rendelési időn túlra halaszthatók, ott lesz az ügyeleti szolgálat vagy a háziorvos rendelési időn túli szolgálata.

Békássy Szabolcs kitért arra, hogy a szakmai koncepció azzal számol, hogy az ügyeleti pontok nagy része a kórházak sürgősségi betegellátó osztályainak közvetlen közelébe lesz telepítve, ami segítheti a betegek ellátási besorolását.

A szakember abban bízik, hogy az új ügyeleti rendszer racionálisabb betegútszervezést tesz lehetővé. Elmondta: a központi diszpécserszám október 1-jétől Budapesten is hívható lesz, a cél az, hogy mindenki az adott panaszának megfelelő ellátóhelyre kerüljön.

Békássy Szabolcs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért arra, hogy

az új alapellátási ügyeleti rendszer – a vidékhez hasonlóan – Budapesten is hétköznap délután 4 órától másnap reggel 8 óráig lesz elérhető, hétvégén és ünnepnapokon pedig 24 órában.

Hozzátette: mint minden új rendszernek, ennek is vannak „gyermekbetegségei”, de ezek kiküszöbölésén dolgoznak; folyamatos az egyeztetés a mentőszolgálattal. A Magyar Orvosi Kamara kritikáira reagálva az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos azt mondta: a kamarának a rendszer bevezetésének elhalasztására irányuló kezdeményezései az alapkoncepciót nem változtatnák meg.

Kétségtelen – fűzte hozzá –, hogy országosan a háziorvosok átlagéletkora meghaladja az 59 évet, ez az utánpótlásban jelent kihívást, de önmagában ez a tény nem indokolja az ellátás átszervezését.

Hozzátette: október 1-jétől a mentőszolgálat lesz felelős, az önkormányzatok helyett, az ellátásért, de nincs tiltva a rendszerben, hogy külsős orvosok is részt vegyenek benne. Bíznak abban, hogy ez a fővárosban – az egyetemi klinikák közelsége miatt – jó lehetőséget teremt a fiatal orvosoknak másodállások vállalására.

(MTI)